Elogi de la generositat


  • Comparteix:

eduard.jener

Eduard Jener


Publicat: el 7/jul/12
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

El dijous passat, dia 5, va començar una nova edició de les Lectures a la Fresca, la 8ena, un monogràfic dedicat a Pere Calders amb motiu del centenari del seu naixament que s'escaurà el 29 de setembre d'enguany. Barceloní per naixença i sentiment, Calders tenia les arrels de la seva nissaga paterna a Sant Cugat, a Can Calders, durant anys seu d'una hípica famosa i, potser per això, quan va tornar de l'exili mexicà l'any 1962 (aquell de la gran nevada) ho va fer per viure amb la seva esposa i els tres fills durant quatre anys en una casa del carrer Francesc Moragas. Si Pere Calders hagués nascut anglès, a aquestes hores seria un escriptor conegut arreu del món i, segur, a la casa on va viure hi hauria una placa commemorativa.

ESCOLTA-HO

La lectura inicial, 'Em dic Pere i dos cognoms més', és un espectacle teatral on els papers que porten els actors perquè encara no hi ha hagut prou temps per memoritzar (penseu que aquestes representacions es munten en 10 dies) són a partir d'una obra teatral inèdita i inacabada (possiblement escrita en els anys 70) que satiritza, com només ell sabia fer, és dir, amb un punt de distància i de tendresa simultàniament, la reunió d'un grup d'intel·lectuals típics i tòpics, carregats d'egolatria i mesquineses, que es reuneixen en un Ateneu tronat per discutir sobre la caiguda de la societat occidental i així poder fer, segons Soldevila, el responsable de Cultura de l'Ateneu, una ponència que, a la vegada, s'unirà a tres ponències més que aniran, si s'escau, a un Congrés Internacional a celebrar a Berlín.

El text de Calders s'aguanta perfectament vàlid a les oïdes d'un espectador d'avui i els quatre autor contemporanis, santcugatencs d'adopció (alguns d'ells de fa molts i molts anys) allarguen segons el seu criteri una situació tallada que pren vida després de la intervenció d'un autor que comença a fer fora als personatges com si un Pirandello a la catalana. Els nous textos són de Piti Español, Víctor Alexandre, Josep M. Jaumà i Ignasi Roda, en aquest ordre d'aparició. Una recreació feliç que, en alguns casos, encaixa com si tracessin una línia de continuïtat captant l'estil del mestre.

Actes de generositat per part d'aquests autors, per part de la directora Dolors Vilarasau i de totes les actrius i els actors, esplèndids en els seus rols, per part de l'Ajuntament i la Institució de les Lletres Catalanes, dels col·laboradors (empreses i medis de comunicació com aquest, Cugat.cat) que aixequen aquests espectacles de nivell per les places de la ciutat absolutament gratuïts, i generositat immensa i impagable de la família de Pere Calders, representats bàsicament per la seva filla petita, Tessa, i la neta Diana Corominas Calders, que van cedir aquesta obra inacabada i van confiar en la capacitat de l'Associació Amics de Pedra i Sang per fer d'allò una nit inoblidable.

Només amb generositat i intel·ligència (emoció i raó) ens en sortirem d'aquest atzucac traïdor. Les Lectures a la Fresca són una de les eines per aconseguir-ho i encara ens queden dos dies, dijous 12 i dijous 19 per fer-ho. Espero que ens hi trobarem.

EDUARD JENER és crític cultural



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.