Europa


  • Comparteix:

eduard.jener

Eduard Jener


Publicat: el 12/mai/12
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Dimecres 9 de maig es celebra a Sant Cugat, com a molts altres llocs, el Dia d'Europa. A la nostre ciutat hi viuen més de 3.500 persones que pertanyen a l'Unió Europea i, probablement, encara n'hi ha més que estan per una temporada per raons de feina o d'estudis (Esade ha augmentat aquest cens). La festa s'ha celebrat al claustre del monestir amb una temperatura ideal, un dia de primavera que ja fa olor d'estiu i que allarga la tarda fins que el capvespre enllaça amb la nit agradable per passejar.

ESCOLTA-HO

L'alcaldessa Mercè Conesa els hi parla als europeus (nosaltres també ho som) de la llengua, de la llengua catalana, que a Europa no existeix oficialment tot i la feina que alguns dels partits representats al Parlament han fet i segueixen fent. L'actual president, l'alemany Martin Schulz sap de l'existència de la llengua i ha expressat de manera específica que ell farà el possible per que el català estigui a l'hemicicle. De fet, en la seva recent visita a Barcelona, apart del protocol i de la gira turística imprescindible, va demanar que volia tenir una trobada amb l'escriptor Jaume Cabré, un autor molt reconegut a tot Europa i, especialment, a Alemanya.

El problema del català a Europa és que el govern espanyol no ho vol i Catalunya, com tots sabem, no té estat, i cal que sigui un estat qui ho proposi i cal que tots els altres ho aprovin.

El mateix dia el senyor Herman van Rompuy, president del Consell Europeu diu, rotundament: 'Mai no serem els Estats Units d'Europa', i afegeix per reblar el clau: 'Som 27 països i aviat 28, cadascun amb la seva història i la seva pròpia llengua'. Doncs molt bé. Si el president d'una entelèquia que es diu Europa diu que mai serem els Estats Units d'Europa ja podem plegar. I si, a més a més, diu que cadascun és amb la seva història i la seva llengua i no s'admeten segons quines llengües, aleshores sóc jo el que no sé on sóc.

Després de les paraules de l'alcaldessa hi ha un concert d'Ignasi Terraza Trio, jazz relaxant i molt europeu. Els periodistes d'aquesta casa fan preguntes a alguns dels presents i, gairebé tots, parlen en castellà. Hi ha una senyora que diu que fa 20 anys que viu a Sant Cugat per la tranquil·litat, la qualitat de vida, bla, bla, bla, bla.... Aquesta senyora sap alguna cosa realment del que és Sant Cugat?.

No voldria ser injust amb aquesta senyora, però de fet hi ha andalusos, murcians, extremenys, etcètera, etcètera, que fa més de 20 anys, alguns 50 i 60 que viuen aquí i tampoc parlen el català. No els hi cal.

EDUARD JENER és crític cultural



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.