Del #novullpagar al #totspagarem


  • Comparteix:

albert.royo

Albert Royo


Publicat: el 7/mai/12
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Als Països Catalans sabem perfectament què és haver de pagar cada vegada que ens volem desplaçar en cotxe per una via ràpida.

ESCOLTA-HO

Des de la construcció de l'A7 al llarg de l'eix mediterrani seguint les directrius del Banc Mundial, als anys 60 del segle passat, fins avui dia, el nombre de peatges no ha parat d'augmentar en autopistes i túnels de titularitat estatal o autonòmica. La seva gran majoria estan més que amortitzats de fa anys, però els peatges no han desaparegut i el gravamen va augmentant cada any. La construcció de vies ràpides lliures de pagament a la resta de l'Estat (on quasi no hi ha peatges) ha portat a una situació d'un evident greuge comparatiu. Per aquesta raó, em vaig sumar a la campanya #novullpagar.

De fet, però, sí que estic disposat a pagar, però vull que ho fem tots, no només els catalans. Comprenc perfectament que els impostos dels ciutadans no són suficients per mantenir aquesta xarxa de vies ràpides i comparteixo la idea que els usuaris hem d'assumir una part important d'aquests costos. L'actual crisi no farà més que agreujar la manca de recursos. A més, l'ús d'aquestes vies contamina l'aire, raó per la qual caldria gravar-ne el seu ús. Estic disposat a pagar, però cal que el sistema sigui just i transparent.

Alguns països d'Europa ho tenen solucionat. Els suïssos, per exemple, obliguen tots els usuaris de la seva xarxa de carreteres a comprar cada any una vinyeta que els permet fer-ne ús. Una vinyeta que, per cert, també han de comprar tots els visitants i passavolants del país alpí. De fet, el nostre país, que rep gran quantitat de turistes per carretera, podria plantejar-se un sistema similar que l'ajudés a finançar la seva xarxa de carreteres i vies ràpides. El sistema seria més just i sostenible.

ALBERT ROYO és politòleg



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.