Josep Maria Berenguer, in memoriam


Temes relacionats

Mor el florestà Josep Maria Berenguer, creador d''El Víbora' (24/abr/12)


  • Comparteix:

eduard.jener

Eduard Jener


Publicat: el 28/abr/12
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Vaig conèixer en Josep Maria pocs mesos abans de la mort de Franco, el dictador. En aquells moments les associacions de veïns eren nuclis de resistència i representació que intentaven fer la política de cohesió social que els partits no podien fer directament. A la Floresta (aleshores Floresta-Pearson) ell i altres activistes volien donar un tomb a les activitats que es feien al Casino i en general en un espai geogràfic i una mica mític que es va acabar anomenat República Independent de la Floresta.

ESCOLTA-HO

L'estratègia era ajuntar diversos grups, aparentment diferents però que aglutinaven el gruix de gent més o menys esquerrana, llibertària i, sobretot, amb esperances i ànsies d'exercir la democràcia com a sistema. Els grups reaccionaris més o menys vinculats al franquisme ens qualifiquen genèricament de hipis, quan era evident que n'hi havia però no era pas la majoria. Jo, com altres, vaig aplegar-me amb aquest nucli i, després d'unes eleccions a l'associació de veïns (eleccions que van sortir reflectides en alguns diaris d'àmbit català per la presència de la Guardia Civil en els actes previs a les votacions i perquè hi havia periodistes que vivien aquí), es va constituir una nova junta que representava totes aquestes tendències.

Aleshores en Josep Maria i el seu amic Carles (traspassat fa un any) feien i intentaven viure de dissenyar i construir unes cases que denominaven cúpules geodèsiques. Ell ha mort vivint en una propera a casa meva i d'aquí el nom de Ediciones La Cúpula, des d'on va protagonitzar el naixement i creixement del còmic underground espanyol amb la revista 'El Víbora' (1979) que va començar a editar mitjançant un préstec del seu amic, i també veí de la Floresta Josep Toutain, el cap de les recordades Selecciones Editoriales que va crear una escola de dibuixants de 'tebeos' que treballaven per tot el món. Després, en Berenguer seria un dels fundadors de la Fira Internacional del Còmic de Barcelona de la que ara encara era vicepresident.

Moltes vegades, en els primer anys de la transició, en Josep Maria formava part de les iniciatives que intentaven crear una vida participativa, cultural i de consciència social en això que era un barri, la Floresta, que ara en diuen districte i que alguns volen poble i que jo, sincerament, penso que mai podrà ser-ho considerant la seva composició humana històrica, la seva orografia i els tipus d'habitatges.

En qualsevol cas, Josep Maria, totes aquelles reunions, les converses, les il·lusions, els amics i coneguts, no han estat endebades. Només deixem, de veritat, la memòria del que vam ser i fer, i tu vas fer molt i sempre vas estar conseqüent amb les teves idees.

EDUARD JENER és crític cultural



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.