Política i mitjans

Miquel Herrada

Miquel Herrada


Publicat: el 3/abr/12
Opinió| Columnes

Ja s'ha constituït el nou consell de govern de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals. Poques novetats: segueix sent un òrgan format per quotes de partit, més que per experts professionals. L'única diferència és que els actuals equilibris parlamentaris han donat accés preferent al PP a un fòrum on, fins ara, era un convidat de pedra, i que altres formacions n'han quedat excloses.

Escolta-ho

Per a mi, aquest no és el principal problema. El pecat original és que el màxim comandament dels mitjans públics de Catalunya s'adjudiqui a persones que tenen com a fidelitat primera la formació política a la qual pertanyen. I que s'assumeixi amb naturalitat que els grups parlamentaris negociïn seients a la Corpo a canvi d'altres contrapartides polítiques.

Si volem que Catalunya tingui un espai comunicatiu potent, el govern dels mitjans públics del país no pot estar segrestat pel curt termini de les estratègies partidistes. Li correspon al Parlament exercir el control social dels mitjans públics, i ho fa a través d'una comissió de control que sotmet a supervisió la gestió de la Corpo. Els partits hi són representants i és en aquest fòrum on poden verificar que se segueixen les línies marcades al contracte programa i es compleixen els objectius. És una redundància que, per sobre d'aquest control, hi hagi una altra estructura política que comandi el dia a dia dels mitjans públics. Això hauria de correspondre-li als professionals del sector, sense més tuteles.

Però res sembla indicar que s'avanci en aquesta direcció. Malgrat que Catalunya té una llei benintencionada que sembla obrir la porta a una altra cosa, tots els partits es resisteixen a aplicar-la en la direcció de la despolitització. I és una pena.


MIQUEL HERRADA és periodista i director de Cugat.cat