ESCOLTA-HO
És una conseqüència que s'arrossega des de quan vam perdre les nostres llibertats, passant per la dura repressió franquista, quan parlar en català era castigat a les escoles o llocs públics, arribant fins i tot a la burla, l'empresonament o l'agressió física.
És evident que aquestes experiències ens van deixar una empremta psicològica molt arrelada que ha produït aquesta submissió actual que ens pot conduir sense cap dubte a la desaparició del català a mig termini.
La solució passa perquè cadascú de nosaltres ens mentalitzem que parlar en català és un dret legítim que tenim, que no passa res. No existeix cap llei ni persona que ens pugui forçar a parlar en una altra llengua.
Començar a incrementar la fidelitat al català no és una feina fàcil, però cada dia podem fer un petit pas i puc assegurar-vos que en poc temps us quedareu sorpresos dels resultats.
Podem començar d'una manera progressiva amb aquelles frases o converses que us resultin més còmodes o quotidianes. Per exemple, quan entreu en un bar: 'Un tallat curt de llet, si us plau'.
Si som catalans exercim com a tals amb el cap ben alt, sense complexos ni covardies. Defensar el català es cosa de tots.
JAUME MASSANÉS és portaveu de uaSC
COMENTARIS
Jo, com que soc una persona educada, quan parlo amb algú que entén el català però se sent més còmode parlant en castellà, li parlo en castellà. Per educació, no per complexos. Fins i tot tinc amics que parlen a casa en català -com jo- però amb mi parlen en castellà... I no és per complexos; és que la nostra identitat no és parlar només en català; també inclou el castellà. A vostè no li agrada, però el bilingüisme és una riquesa a la que no paga la pena renunciar, i la gent amb sentit comú -la majoria, gràcies a Déu- no hi renunciarà.
Josemaría Carreras Guixé. Enviat el 18/feb/12
La seva resposta és lògica ja que és hereu dels que van torturar per parlar en català. En una cosa estem d'acord, en el bilingüisme, jo vull el català i l'anglès a les nostres escoles. El castellà hauria de ser optativa com qualsevol altre idioma estranger.
Jaume Massanés i Papell. Enviat el 19/feb/12
La seva resposta no és lògica, ja que és el portaveu d'un partit polític. Vostè no em coneix i no sap de qui soc hereu... Cugat.cat hauria d'haver impedit la publicació del seu comentari per insultant. Però ja està bé que es vegi que hi ha alguns amb qui es pot parlar i d'altres amb qui no es pot.
Josemaría Carreras Guixé. Enviat el 19/feb/12
Estimat Jose Maria només un parell de comentaris. Que trist és que sempre els educats haguem de ser els catalans, perquè sino ha de ser el catalanoparlant el que es passi al castellà i no a l'inversa. Que trist que és que els únics bilingües els catalans. Que trist que darrera de la defensa de la llibertat només hi hagi una intenció plena de seguir alienant un pais, una llengua, una cultura. Per sort tot i els vostres estirabots hi ha gent que segueix lluitant per allò que estima i que tanta alèrgia us provoca. Ah i per cert defensa el que estimes no és ofendre o potser com es diu en castellà "donde pica ajos hay"
vicenç valls i mercadé. Enviat el 19/feb/12
Sr. Carreras. Ningú parla de malseducats. Estem parlant de pais, no de casa nostra. Vosté és lliure de parlar amb la llengua que vulgui amb els seus. Els xinesos a casa seva estic convençut parlaran el xinés, com quan venen alguns amics nostres parlem amb la llengua en la qual ens entenem. Estem orgullosos de ser catalans doncs per sort i imposició som trilingües. Estem parlant del carrer. Del tallat que quan demanem el que ens hauria de servir no ens enten. Té un problema. La nostra única llengua, la d'aquest pais és el català. Les altres, nouvingudes. És així li agradi o no. El cantó de Ginebra ningú mai s'em va dirigir en alemany, o a Zürich en francés o italià, i al Ticino en una altra llengua que no fós l'italià. S'imagina una resposta en turc en un pais de 3 milions de turcs? Si estic parlant d'Alemanyia. Sollen wir vielleicht weiter in Deutsch sprechen or you prefer an other language? La imposició no porta enlloc i evidentment la nostra única llengua per naturalesa és el català, li agradi o no. El tallat sempre serà tallat en el nostre petit pais. I maleducat qui no ho vuigui entendre.
Xavier Olivella i Mata. Enviat el 19/feb/12
Completament d'acord amb el senyor valls en el sentit de que no cal ofendre ningú per defensar el que estimes... No amb allò de que "donde pica ajos hay", perqué no pica; el fet és que tots els meus avantpassats son catalans, i han parlat sempre en català, sense problemes. I no han torturat mai ningú. I és veritat: si algú a Catalunya no és capaç de entendre que un tallat és el que coneix com "cortado" té un problema. Però això no vol dir que siguem -no ho hem estat mai- com Alemanya, França, Suïssa, Itàlia... Som un lloc on tenim dos llengües des de fa més de cin cents anys, com es veu a través de molts documents històrics, també de l'època d'en Jaume I.
Josemaría Carreras Guixé. Enviat el 19/feb/12
Senyor Carreras jo en cap moment he dit que vostè, personalment vostè, sigui un torturador. Si s'ha entès així ho sento perquè no era la meva intenció. Dono per tancat aquest tema perquè tots sabem molt bé que defensem cada part per molt que s'intenti disfressar i a més la història ja parla per nosaltres. Cordials salutacions.
Jaume Massanés i Papell. Enviat el 20/feb/12
OPINA
Identifica't per comentar aquesta notícia.
Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.
Avís important
Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims
Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors
No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal
Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.