Un país dins del cap, un país dins del cor


  • Comparteix:

eduard.jener

Eduard Jener


Publicat: el 12/nov/11
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

El dimarts dia 8 a l'Arxiu Nacional de Catalunya la secció local d'Òmnium Cultural presidida per Rosa Caballé, va oferir un homenatge a Max Cahner, que va ser el primer conseller de Cultura del Govern de Jordi Pujol. L'acte va reunir moltes personalitats del món cultural del país que, en un moment o altre, tingueren vinculació personal i executiva en accions iniciades i dirigides per aquest activista cultural que, des de sempre, tenia dins del cap quines estructures havien de bastir el concepte de Catalunya i, més encara, la noció de Països Catalans.

ESCOLTA-HO

L'acte el presidia l'alcaldessa Mercè Conesa, que va parlar de l'homenatjat, però les paraules del director de l'Arxiu Josep M. Sans Travé, de l'editor Josep M. Castellet, de l'historiador Josep Fontana, del director de la Institució de les Lletres Catalanes Oriol Izquierdo, i del filòleg Joan Tres, alhora col·laborador del propi Cahner i ànima de l'organització de l'acte, venien plenes de la història compartida i del convenciment que la tasca de Max Cahner és equiparable a la de Prat de la Riba, en el sentit, com deia abans, de la seva clara idea de construcció d'unes bases elementals per entendre la Catalunya que avui tenim i que, en una relació exhaustiva, havia anticipat el regidor de Cultura Xavier Escura.

Impulsor de la nova època de la revista Serra d'Or, l'any 1961 va crear Edicions 62 que, a la vegada, va crear diverses col·leccions per entendre el món de parla catalana (qui no recorda 'Nosaltres els valencians'' o 'Els altres catalans') i, alhora, entendre el món en català, editant tota la gran literatura contemporània mundial amb traduccions exemplars. Va impulsar la Gran Enciclopèdia Catalana. L'any 1972 va crear Curial Edicions Catalanes. Va promoure el Congrés de Cultura Catalana, la campanya de català al carrer. Va ser president de la Universitat Catalana d'Estiu, director de la nova etapa de la Revista de Catalunya, impulsor i president de la fundació Coromines, promotor de la editorial Tres i Quatre i Acció del país Valencià.

Acte emocionant en una de les institucions que ell també va promoure, l'Arxiu Nacional, i pensant en una segona institució ubicada en el nostre municipi, el Centre de Restauració de Bens Mobles, que també ocupa un espai a Valldoreix i, ara dirigit per una santcugatenca, Àngels Solé.

Max Cahner és una de les personalitats que han marcat el creixement d'un imaginari del país que podria ser, del país que ell ha portat sempre dins del cap i dins del cor. Per tota la feina feta, per tots els camins per seguir transitant fins assolir les fites marcades, gràcies Max Cahner!

EDUARD JENER és crític cultural



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.