Renovació? Aneu de cara, caram! (segona part)

Eduard Anguita


Publicat: el 10/oct/11
Opinió| Columnes

Ara fa quinze dies, en aquest mateix espai, criticava la instrumentalització barroera que alguns dirigents polítics fan sovint del concepte 'renovació'. I, a tall d'exemple, documentava declaracions i gestos de responsables locals d'Esquerra Republicana. Avui amplio el ventall amb altres declaracions de polítics d'altres formacions.

Escolta-ho

En primer lloc, no puc evitar referir-me a Jaume Massanés, qui va ser cap de llista de uaSC (i abans regidor independent d'ICV, i encara abans president local d'ERC). Massanés, en una entrevista durant la campanya electoral de les darreres municipals, afirmava: '[si la formació no treu cap regidor] treballaré l'hort a casa'. I en ser repreguntat pel periodista sobre si es jubilaria políticament contesta: 'Efectivament' (Diari de Sant Cugat, 11/3/2011). Però, com hom pot constatar, Jaume Massanés continua ben actiu i es manté com a líder visible, gairebé únic, de la seva organització. Convindran amb mi que és del tot reprovable, especialment venint d'aquell qui en campanya va abanderar la regeneració democràtica i la no-professionalització de la política.

En segon lloc, el cas paradigmàtic de Joan Recasens. L'històric dirigent d'Unió Democràtica, mesos abans de les eleccions, ens confirmava una 'forta renovació' de les llistes de CiU (Cugat.cat 28/2/2011). Però no ens deia res de que la renovació passaria per ell, ni del fet que no seria regidor per gust sinó perquè els seus companys de CDC apostaven 'per la renovació i per no perpetuar-se en els càrrecs polítics', parlant clar: que el vetaven (Cugat.cat 28/2/2011). Tampoc ens deia res de que si bé no seria present físicament al ple de Sant Cugat sí que intentaria ser-hi d'esperit, presentant un candidat afí -Xavier Amador- a les eleccions internes d'Unió, que finalment no va obtenir el suport de la militància democristiana. Això després de 12 anys com a regidor. Als pocs mesos era elegit diputat al Parlament per segona legislatura consecutiva. Exquisit.

Acabo assegurant-los que no tinc cap reserva cap als lideratges forts ni llargs en el temps. Però em rebel·la profundament el doble discurs i que es prengui en va el nom de la renovació.

PD: Els dirigents polítics esmentats en aquesta columna són coneixedors del respecte personal que els tinc i del reconeixement que faig a la seva dedicació a la cosa pública. És per això que estic convençut que encaixaran amb esportivitat la crítica que els adreço.

EDUARD ANGUITA RIGOLA és estudiant i treballador a l'atur