'Som una Nació. Nosaltres decidim', un any després

Jordi Feixas


Publicat: el 9/jul/11
Opinió| Columnes

Deixem enrere una Festa Major excel·lent -per la qual convé felicitar a tots els agents implicats- per anar a una altra celebració. Aquest diumenge, dia 10, farà un any d'una data històrica. En un dia memorable, un milió i mig de persones sortiren al carrer per dir no al lamentable atac del constitucionalisme espanyol contra el poble català i les seves decisions democràtiques. Un any després convé recordar i analitzar cap on anem.

Escolta-ho

Aquest dissabte mateix hi ha convocada una manifestació rere la qual hi ha el descontentament pel poc avenç aconseguit des del 10-J. Òmnium Cultural no l'encapçalarà entenent que aquella cita fou un punt històric i irrepetible, la força del qual prové precisament de la seva excepcionalitat. Les divisions ens debiliten i des d'aquí no voldria mostrar cap oposició a manifestar-se. Tot i així, convé anar més enllà. El 10-J marcà un punt de partida històric per Catalunya, que mostrà la força del catalanisme i la consolidació d'un independentisme veritablement transversal. Més que intentar repetir o emular un èxit probablement insuperable, ara cal canalitzar-lo per altres vies i, perquè no -aquí em desmarco d'Òmnium-, celebrar-lo anualment. L'Associació Cultural Fem País, per exemple, organitza aquests dies i especialment aquest diumenge a la tarda a l'avinguda de la Catedral de Barcelona La Festa.cat, commemorant una victòria com la del passat juliol i oferint noves vies de dinamització d'aquell èxit.

Cal seguir avançant i fer créixer el procés. Cal esperar una aposta ferma del nacionalisme majoritari pel concert i pel dret a decidir sense límits. Si és així, convé esperar que les forces sobiranistes no tinguin cap inconvenient per sumar-s'hi. I rere tot plegat és fonamental que la societat civil no perdi l'empenta que ha portat Catalunya fins al 10-J o el procés de consultes. Junts, si Catalunya ho vol, finalment decidirem.

JORDI FEIXAS i ROIGÉ és llicenciat en Història, actualment cursa estudis superiors en Pensament Contemporani