Últim apunt a una primavera política

Jordi Feixas


Publicat: el 25/jun/11
Opinió| Columnes

És evident que el fenomen de protesta dels indignats ha centrat bona part de l'atenció en aquesta primavera eminentment política. Un moviment del qual no sempre se n'ha parlat amb els matisos pertinents, caient en el mateix joc que alguns integrants del mateix, que únicament s'apropen a la problemàtica política i social des de l'extremisme perillosament absolutitzador i al llindar del què és democràtic.

Escolta-ho

De la mateixa manera que en aquest espai la setmana passada parlàvem dels violents sense que s'esmentés la paraula indignats, ara convé atendre a altres matisos. Són crítiques pertinents aquelles sobre l'extremisme d'esquerra del moviment que, sota l'ombra de Hessel, Negri i altres es dirigeix a una actitud antisistema que ho posa tot en qüestió i que, tristament, pot portar a posar en risc èxits democràtics precisament en nom de la millora del sistema. D'altra banda però, han estat molt positives algunes de les propostes del moviment, especialment aquelles en la línia de l'aprofundiment democràtic. És per això que cal esperar que els anomenats indignats no segueixin l'estela de determinats intel·lectuals que simplifiquen la realitat i fan de problemes concrets qüestions generals i sistemàtiques. Que abordin les qüestions des de la complexitat. Aquesta permet millorar els dèficits d'un sistema democràtic, social i econòmic mantenint-ne els factors positius, que són molts més que els de qualsevulla alternativa presentada fins el moment.

El que ens cal és una aposta decidida pels matisos, l'equilibri i el rebuig a l'extremisme. Així, és temps de l'economia social de mercat, del diàleg econòmic entre drets laborals i creació de riquesa, de l'equilibri entre protecció social i inversió pública responsable i, sobretot, de millorar la democràcia sense posar en perill allò positiu ja aconseguit. Que la voluntat de millora no ens porti a una esmena a la totalitat a la democràcia actual, perquè aquesta, encara que només com a punt de partida, és una molt bona base per tirar endavant.

JORDI FEIXAS i ROIGÉ és llicenciat en Història, actualment cursa estudis superiors en Pensament Contemporani