Contra la simplicitat: reflexió sobre un atac a la democràcia

Jordi Feixas


Publicat: el 18/jun/11
Opinió| Columnes

Decepció colpidora és el sentiment que, espero, hom hagi sentit aquesta setmana davant els lamentables fets del Parlament de Catalunya. A mida que han anat passant els dies uns i altres han anat trobant explicacions als citats esdeveniments.

Escolta-ho

Potser per defecte d'estudi, jo -i perdonin la sinceritat- només podia pensar en l'esforç dilapidat de filòsofs i teòrics de la democràcia. He recordat especialment les paraules de Giovanni Sartori, el politòleg italià, quan expressava que l'absolutització dels ideals és sovint el camí cap a la destrucció dels mateixos.

I és que aquesta setmana en nom del poble una minoria evitava violentament la reunió dels representants d'un 60% de l'electorat que va votar la passada tardor. En nom del respecte a les minories s'imposava la violència sobre la majoria. En nom d'una democràcia del poble una minoria s'erigia -amb pretesa superioritat moral- com a guia sobre la resta de ciutadans. Les contradiccions de tal moviment només s'expliquen per una completa falta de coneixement sobre les reflexions que els pensadors de les tradicions -liberal, democràtica i social- que conformen la nostra democràcia ens han aportat, les quals són extremadament riques.

La democràcia representativa ha de ser millorada i té molt camí per recórrer, certament. Això es farà des del diàleg i les potencialitats que el propi sistema ofereix. Però sobretot es farà començant amb un no rotund contra la simplicitat a la qual molts polítics, líders socials i pseudointel·lectuals ens evoquen cada dia, aprofitant la força del titular fàcil. Encara, ho admeto, una mica colpit per la situació només els diré: Rawls, Habermas, Rorty, Arendt, Ricoeur, Mounier, Patocka, Taylor, MacIntyre, Dewey i un llarg etcètera de noms fins l'antiguitat. La reflexió per sí sola no arregla el món. Ara bé, ens ajuda a acceptar-ne la complexitat i ens forma en matisos, arrel del respecte entre posicions oposades. La democràcia no la portarem enlloc sense, abans, dirigir un embat contundent contra la simplicitat.

JORDI FEIXAS i ROIGÉ és llicenciat en Història, actualment cursa estudis superiors en Pensament Contemporani