Democràcia post electoral

Jordi Feixas


Publicat: el 28/mai/11
Opinió| Columnes

Han estat unes eleccions dignes de recordar: CiU revalida la confiança ciutadana en moments difícils aconseguint transmetre una actitud responsable, les CUP entren amb força arreu del territori amb ganes d'aportar frescor i noves maneres i ICV es manté més o menys estable.

Escolta-ho

A més, el PP s'enforteix en el clima pre generals, el PSC encara pateix la falta de rumb i posició en disjuntives clau i ERC cau arreu del territori, amb la conseqüent preocupació que ha de generar a tot catalanista -afí o no a Esquerra- que un partit històric català, defensor a ultrança de la nació, no trobi el seu lloc per seguir fent una feina clau. I tot plegat amb el rerefons dels anomenats 'indignats' que, tot i pretendre fer política d'alt nivell no sempre des del coneixement i perspectiva que això requereix, han situat sobre la taula una problemàtica sens dubte estesa i important que cal que sigui observada.

És per això que cal posar-se a treballar no únicament en vista al dia a dia i immediatesa política -sens dubte gens menyspreable- sinó també envers qüestions estructurals que tot partit amb sensibilitat de país i construcció nacional no pot desatendre. Això passa per responsabilitzar-se en major mesura dels mecanismes que tenim. Un primer pas en aquest sentit, més senzill que altres possibles propostes ulteriors, és apostar d'una vegada per les circumscripcions reduïdes, la possibilitat de tenir el polític i el seu despatx al barri o al districte, en definitiva, apropar la democràcia als ciutadans. És aquest un pas que països d'arreu ja van donar i que a casa nostra pot ser un bon inici per millorar la representació política i les moltes possibilitats que aquesta ofereix. Tot és qüestió de voluntat política i aquesta, no ho oblidem, no s'acaba amb els polítics.

JORDI FEIXAS i ROIGÉ és llicenciat en Història, actualment cursa estudis superiors en Pensament Contemporani