En català, cada cop més

Jordi Feixas


Publicat: el 19/mar/11
Opinió| Columnes

Tot i els esforços de determinats sectors per dinamitar subtilment -o no- l'ús del català, hi ha èpoques en què hom veu com, poc a poc, anem fent passos d'èxit per enfortir la nostra llengua, la nostra cultura i, és clar, la nostra nació.

Escolta-ho

Sóc molt conscient que hi ha, d'altra banda, alguns sectors que gelosos del monopoli de determinades reivindicacions no els fa gaire gràcia que la cultura i la llengua catalana juguin amb el gran altaveu. Patint una estranya paradoxa interna veuen amb recel que els èxits vagin més enllà de les seves petites batalles, que inexplicablement s'esforcen perquè segueixin sent-ho, conservant una certa marginalitat identitària de la qual no es volen despendre.

Tot i aquests entrebancs per una banda i per l'altra, hi ha setmanes que les persones que aposten per la defensa a gran escala de la cultura i la llengua, del país que és Catalunya, poden veure satisfetes que el català llueix a gran alçada. Setmanes que veiem com un diari sòlid i important a Catalunya se suma a altres mitjans sòlids per oferir premsa en català. Setmanes que grups musicals com Manel tornen a la càrrega. Hom pot o no llegir La Vanguàrdia, evidentment. Ara bé, la importància d'un bon nombre de mitjans escrits -elements bàsics en tota democràcia- en la pròpia llengua és decisiu. Hom pot considerar els Manel com un grup 'friki' que no té vés a saber quina puresa, certament alguns ho han dit. Però grups com aquests per alguna raó o altra enganxen i la conseqüència és que cantar en català estigui de moda on abans potser no ho estava.

En setmanes com aquesta un s'adona que Catalunya cada cop es comporta més com el que molts anhelem que sigui.

JORDI FEIXAS I ROIGÉ és llicenciat en Història, actualment cursa estudis superiors en Pensament Contemporani