Cultura, independentisme exprés i nacionalisme constructiu

Jordi Feixas


Publicat: el 7/set/11
Opinió| Columnes

Certa retòrica més simbòlica que cap altra cosa és important a dia d'avui però és comprensible així mateix el desencant que determinades opcions polítiques, excessivament simplistes en el missatge, generen en una societat cada cop més conscient que les nacions no es fan a cop de veu i titular sinó dia a dia, oferint substància.

Escolta-ho

No n'hi ha prou amb proclamar, cal construir des de dins i això requereix una perfecta sintonia entre la determinació i la paciència, entre l'objectiu nacional i el respecte pel ritme del país.

És un orgull poder dir que a Catalunya tenim revistes com Cavall Fort, compromesa des de l'any 1961 per oferir a joves i infants una oferta lectora atractiva en català; o entitats com Òmnium Cultural -mirin la més que activa secció local que tenim!- que dia a dia treballen en l'enfortiment i difusió, en definitiva construcció, de la nostra cultura i llengua. O el munt de petites empreses culturals com Utopia Global -creadora de la revista Castells i la revista De Cine- que dia a dia mostren l'immensa qualitat de la cultura feta a casa nostra i li donen la difusió que es mereix.

L'elitisme polític que proclama però no s'enfanga és estrident, potser sí, però la nació cal construir-la, especialment i més que mai enfortint el sentiment i la cultura de cara en dins. Catalunya necessita un nacionalisme constructiu que treballi de la mà amb tot aquest munt d'actius culturals que són i seran decisius si realment volem fer país. La Nació comença amb la gent i, més que mai, amb ells.

JORDI FEIXAS I ROIGÉ és llicenciat en Història i actualment cursa estudis superiors en Pensament Contemporani (publicat el 26/02/11)