La superficial radicalitat política del nostre temps i la mort del debat

Jordi Feixas


Publicat: el 2/set/11
Opinió| Columnes

En aquest temps nostre de la comunicació global la poca qualitat del debat portarà senzillament a un desinterès pel mateix. Avui dia, i gràcies a la tecnologia, el debat ha esdevingut totalment obert -cosa molt positiva- però és inacceptable que el nou tarannà de la política i la societat global sigui a costa d'un debat amb rigor i qualitat.

Escolta-ho

Malauradament, l'amplitud de l'altaveu no ha anat acompanyada del debat de nivell que fa necessària una societat escèptica amb la fonamental qüestió de la política. Com n'és de fàcil, fer ecologisme exprés, criticant a tort i a dret determinades polítiques sense el coneixement que cal equilibri amb les necessitats econòmiques del país. Com n'és de fàcil, parlar d'economia a l'estil teòric, generalista i polaritzant de determinades doctrines, quan som un país de matisos i amb una base indiscutiblement formada per petits emprenedors. Que n'és de fàcil, parlar de l'Estat del Benestar com a concepte quan hom no té en compte que aquest va lligat a unes realitats particulars i concretes que cal atendre si el model es vol preservar.

Malgrat calgui anar a contravent, a tot el qui faci política -representant o no, radical a una banda o a l'altra -cal exigir-li excel·lència en absolutament tot: coneixement, acció, ètica i passió. Elitisme? En política sí i sense embuts. Cal estendre el rigor d'aquell que, precisament perquè coneix, sap que lliurar-se a la simplicitat és una falta de respecte envers la complexitat del nostre present i la seva gent.

JORDI FEIXAS I ROIGÉ és llicenciat en Història i cursa estudis superiors en Pensament Contemporani (publicat el 12/02/11)