L'ofensiva Carod-Rovira i els rumors d'una nova esquerra

Jordi Feixas


Publicat: el 18/des/10
Opinió| Columnes

Aquesta passada setmana el senyor Carod-Rovira presentava un article titulat 'Horitzons per a un centre esquerra nacional', un agut anàlisi dels greus problemes de l'esquerra europea i catalana.

Escolta-ho

Carod disparava sense embuts contra tots els tòpics i les pors de l'esquerra, el seu encarcarament ideològic i les seves mancances de praxi. Feta la crítica, proposava per a l'esquerra valors renovats i nous interlocutors. En definitiva, una esquerra seriosa i no una de marginal farcida de tòpics ideològics anacrònics.

Malgrat l'evident necessitat d'una esquerra renovada, seriosa i no desvinculada de la realitat, hom no pot evitar qüestionar (mirant enrere) fins a quin punt aquestes noves idees concorden amb l'autor del molt adequat article. El temps ens ho dirà.

Oriol Junqueras també parlava en l'article 'A la gent d'ERC' d'una Esquerra amb valors amplis que podria abastar des dels liberals demòcrates, a la socialdemocràcia o als verds europeus. Es respira ambició de serietat i futur en espais de centre esquerra catalanista. Si així ho volen, caldrà tenir en compte algunes idees llançades aquesta setmana. Valdrà la pena veure si, com el centre dreta, són capaços de deixar l'estret dogmatisme per apostar per l'amplitud de mires. De moment, sectors de l'esquerra catalana s'han afanyat a passar de llarg. Encara hi ha massa por a l'autocrítica i a créixer ideològicament, personal i col·lectivament. I la tossuderia ideològica no permet avançar.

JORDI FEIXAS I ROIGÉ és historiador i cursa estudis superiors en Pensament Contemporani