I ara què, President?

Jordi Feixas


Publicat: el 27/nov/10
Opinió| Columnes

Demà eleccions per tenir nou parlament i nou -o no- president. Sigui com sigui els comicis de demà són el primer pas cap a un govern que només des de l'excel·lència podrà plantar cara als grans reptes de país que tenim al davant.

Escolta-ho

Qualsevol pisca de mediocritat no hauria de tenir entrada a la Plaça Sant Jaume.

Lluny d'ésser aquestes afirmacions fruit d'un elitisme pedant, aquestes són les condicions que com a ciutadans hauríem d'exigir als nostres representants (deixem de banda, per una altra ocasió, la crítica al sistema de representació vigent). Exigències requerides sempre però especialment en un moment de màxima importància nacional.

Catalunya necessita polítiques de màxima qualitat, criteri responsable i seriositat. Seriositat per garantir confiança. Criteri responsable per encarar la crisi sense demagògia ni missatges fàcils i amb esforç equilibrat i repartit de tots. I màxima qualitat política per garantir un Estat del Benestar just però també responsable pel que fa els objectius que es planteja.

Cal un govern fort i cohesionat, però també valent. Aquesta és la combinació que pot satisfer les exigències d'un poble que és i diu voler ser Nació i que reclama polítiques equilibrades per sortir de la crisi. I l'equilibri necessita de reconeixement de la realitat del país, on tanta presència tenen i atenció es mereixen treballadors i petits i mitjans empresaris. No sempre aquesta exigència i equilibri s'ha tingut en compte, però això demà queda en el passat com a lliçó per construir futur.

Aquestes són feines gens fàcils que només els més ben preparats poden aspirar a satisfer. El primer pas és nostre, dels ciutadans, que no podem oblidar -ni deixar que els polítics oblidin- aquelles paraules que el jutge Brandeis dirigí al President Obama en una ocasió: 'en una democràcia, el càrrec més important és el de ciutadà'.

JORDI FEIXAS I ROIGÉ és historiador i cursa estudis superiors en Pensament Contemporani