Nous noms, noves idees?

Jordi Feixas


Publicat: el 9/oct/10
Opinió| Columnes

Gairebé totes les formacions polítiques de la nostra ciutat ens oferiran de cara a les pròximes eleccions municipals nous líders per encapçalar les respectives propostes de govern.

Escolta-ho

Aquest fet és positiu i des de totes les formacions s'enalteix l'anomenada renovació política. Tanmateix i tristament, massa sovint es donen en política canvis de cares i poca cosa més. Un dels grans mals de la nostra política és la figura del que es podria descriure com el polític estacionari, aquell que es manté en el càrrec o es mou en càrrecs propers sense aportacions pròpies substancials ni significatives.

És evident que tot polític comparteix una tradició que li és pròpia i és fidel a uns principis i idees, però això no hauria de contradir l'actitud veritablement política, que és la d'aquell servidor del poble que vol aportar -i arrisca per fer-ho- aquell tret singular que ell representa dins la seva família política.

La falta d'aquesta veritable renovació és potser el mal que pateix un dels grans grups polítics del s. XX com ha estat la socialdemocràcia. La coautora d'un dels grans avenços de la història europea, l'Estat del Benestar, es troba fora dels principals governs europeus i mancada d'un discurs realment fresc -més enllà de retorns als orígens o 'terceres vies giddenianes'- que permeti enfrontar-se el discurs liberal.

Esperem doncs, que els nous noms de Sant Cugat arrisquin en una professió on el risc és molt gran per tal d'aportar canvis realment significatius, per petits que siguin. Seran aquests els que contribuiran a recuperar il·lusions i a convèncer als ciutadans que són aquí per canviar el que legítimament creuen que han de canviar.

Jordi Feixas és historiador