Amb un llibre a la mà

Jordi Feixas


Publicat: el 18/set/10
Opinió| Columnes

La setmana del llibre és aquests dies a Sant Cugat per oferir-nos una bona varietat d'oportunitats literàries. I és que malgrat aquesta època nostra, on el ritme frenètic i l'emoció sembla que no puguin deixar anar el nostre present, els llibres segueixen oferint-nos quelcom perfectament actual.

Escolta-ho

El llibre és una oportunitat. Els relats ens ofereixen múltiples possibilitats de transformar, a vegades en petita escala i a vegades de forma sorprenentment decisiva, el nostre dia a dia. Des de la novel·la que et porta lluny fins la reflexió teòrica capaç de donar noves òptiques a una realitat que semblava segura, el llibre pot ser immensament ric, plaent, i per aquells que s'ho miren tot des de la praxis, perfectament útil.

La idea d'unes societats amables organitzades al voltant del coneixement extret de determinades lectures ja fa temps que fou posada seriosament en qüestió. Inevitablement, aquell model educatiu que pretenia organitzar les societats a través d'uns textos canònics, va ser clarament discutit per la intel·lectualitat després de 1945. Les societats llegides i cultes d'Europa no havien sabut evitar la tragèdia. Malgrat aquest dubte, del tot comprensible, el llibre no ha deixat en absolut d'ésser, com he dit anteriorment, plenament actual. I empro la paraula actual perquè cada una d'aquestes oportunitats literàries ofereix camins, solucions i interpretacions que poden ajudar-nos, en molts sentits, en el dia a dia. Aquella concepció d'una societat literària domada per la lectura ha resultat ser falsa però, en cap cas, això desqualifica el llibre com a element enriquidor si el sabem llegir com cal i acompanyar-lo del que calgui. Un camí, sens dubte, per créixer individualment.

El futur d'aquest ja més que clàssic instrument literari és certament incert davant l'aparició de noves tecnologies, però m'atreviria a afirmar que el llibre, més enllà de les formes que adopti, no deixarà d'ésser la fantàstica companyia que és encara a dia d'avui.

Jordi Feixas i Roigé és historiador