Sant Cugat pot tenir rieres sanes, si ens ho proposem


  • Comparteix:

dimitri.defranc

Dimitri Defranc

Membre de PACMA Sant Cugat


Publicat: ahir
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Un estudi detallat de la nostra ciutat realitzat per Clara Latorre Gasull, va analitzar els problemes hidràulics en el barri de Mira-sol, a Sant Cugat del Vallès. En especial del Torrent Xoriguer i de la Riera de Can Cabassa. La professional proposa diverses actuacions per optimitzar la gestió dels nostres cursos fluvials al nostre municipi.


L'estudi subratlla com el desenvolupament urbà ha passat per alt la importància dels torrents, transformant-los en un problema en lloc de reconèixer el seu valor inherent. Latorre Gasull planteja solucions de rehabilitació que respectin l'espai natural d'aquests cursos fluvials, i buscar integrar de manera harmoniosa l'entorn urbà amb el sistema hidrològic.

Entre les propostes clau de l'estudi, s'inclou la restauració i millora tan ambiental com hidràulica dels torrents Xoriguer i Can Cabassa. L'objectiu principal és reduir significativament el risc d'inundacions a la zona, al temps que es busca potenciar el valor ecològic d'aquests espais naturals. L'estudi ofereix un diagnòstic hidràulic exhaustiu i proposa actuacions específiques i detallades per a la millora integral dels torrents, abordant els desafiaments identificats.

Les actuacions proposades inclouen:

-Construcció de motes i murs de contenció per evitar desbordaments a zones urbanes.

-Moviments de terra per modificar la topografia del terreny i crear zones de laminació que permetin retenir l'aigua en cas de fortes pluges.

-Repoblació amb espècies autòctones per millorar la capacitat d'absorció del sol i afavorir la biodiversitat.

-Instal·lació de sistemes de bioenginyeria en els marges dels torrents per estabilitzar el terreny i prevenir-ne l'erosió.

Tot això es pot tirar endavant utilitzant tècniques de bioenginyeria i materials sostenibles en l'execució de les obres, amb la finalitat de minimitzar l'impacte ambiental i garantir la durabilitat de les intervencions.

Aquest estudi ens ha servit als membres de PACMA per concretar les nostres propostes de rius vius i seguir aportant des de fora de les institucions millores per a un Sant Cugat més sa en tots els sentits. El nostre objectiu és portar les propostes serioses i científiques a les institucions en el futur. Ja que es requereix més ciència i serietat i menys espectacle populista per sembrar un futur per a nosaltres com a espècie en harmonia i respecte al planeta.

DIMITRI DEFRANC és membre de PACMA Sant Cugat. Biòleg, comunicador científic i historiador de les ciències



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.