Censurar l’art no és democràtic ni acceptable


  • Comparteix:

elena.vila

Elena Vila

Senadora i portaveu del Grup Municipal Socialista


Publicat: avui, a les 12:04
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Aquesta setmana ens hem assabentat d’una notícia d’extrema gravetat. Ja ens anem acostumant a l’autoritarisme d’aquest govern, però censurar una mostra artística és una barrera que mai pensava que creuarien. L’Ajuntament ha decidit censurar l’exposició La resistència invisible. Dones palestines contra l’ocupació de la fotògrafa Ester Pérez Berenguer perquè segons el regidor Carles Brugarolas no hi ha consens al ple sobre la temàtica.

Senyor Brugarolas, l’art no serveix per retratar consensos, l’art ha d’incomodar, generar reaccions, obrir debats, fer-nos reflexionar. Prohibir una exposició fotogràfica perquè és d’un tema que no hi ha acord al ple és un despropòsit que ens trasllada als moments més foscos de la nostra història com a país.

Quina concepció de la llibertat de creació i d’expressió té el govern de JUNTS i ERC? Quina classe d’autoritat es pensen que ostenten per a decidir què poden o no poden veure els santcugatencs? Independentment del posicionament que es tingui sobre el conflicte palestí-israelià, censurar una mostra artística no té ni cap ni peus.

Cal destacar que és l’Àrea de Cooperació, depenent d’ERC qui ha comunicat a la fotògrafa la prohibició de l’exposició. Esquerra afirma no estar-hi d’acord, quin és el seu paper en aquest govern si no tenen autonomia ni per programar una exposició i defensar-la vers la censura?

Des del PSC exigim una rectificació immediata, la censura és sempre intolerable, i és encara més greu quan se censura una obra artística per no compartir el seu significat.

A Barcelona existeix el museu de l’art prohibit, una iniciativa de Tatxo Benet que exposa mostres d’art que han estat censurades arreu del món i n’explica el motiu. Des dels Caprichos de Goya, censurats per la seva crítica a l’estructura social de l’Espanya del s. XVIII fins a obres de Bansky, Picasso, Warhol o de l’activista xinès Ai Weiwei, conegut per la seva crítica al govern xinès i la seva defensa dels drets humans. Em produeix molta vergonya pensar que una exposició d’una santcugatenca podria estar present en aquesta col·lecció, tot per una decisió arbitrària del sr. Brugarolas i l’alcalde Josep Maria Vallès.

Elena Vila és senadora i portaveu del Grup Municipal Socialista



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.