És en l’accés a l’habitatge on ens juguem el futur de Sant Cugat


  • Comparteix:

marc.tolra

Marc Tolrà

Militant del PSC de Sant Cugat i Secretari d’Habitatge de l’Executiva de Federació Socialista del Va


Publicat: avui, a les 09:00
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Sense un habitatge digne i assequible no és possible construir un projecte de vida. Ja ho saben prou bé molts joves santcugatencs que s'han vist expulsats de la ciutat on havien crescut perquè no van poder tenir accés a un lloguer que poguessin pagar i, encara menys, plantejar-se la propietat.

Les dificultats d'accés a un habitatge assequible a la nostra ciutat ja no és un problema. És una emergència.

Els preus dels lloguers se situen, de mitjana a tot Sant Cugat, als 1400 euros mensuals i el preu del sòl mitjà arriba fins als 4300 euros el metre quadrat. És evident que la situació ja ha esdevingut insostenible per a la majoria dels santcugatencs.

No hi ha una solució única. Ara bé, el que sí que s'ha d'exigir és que l'habitatge sigui al centre de les polítiques públiques de totes les administracions. Perquè l'habitatge és el dret que obre la porta a altres drets.

Sense accés a l'habitatge no hi ha ciutat, senzillament perquè el seu present i el seu futur se'ns en va. I no ens ho podem permetre, com a ciutat i com a societat.

Per això, celebrem que, per fi, les polítiques públiques d'habitatge siguin una prioritat del Govern de la Generalitat amb el president Illa al capdavant. L'anunci del president al debat de política general celebrat la setmana passada al Parlament obre un camí d'esperança per l'ambició del paquet de mesures que presentà.

Unes mesures que seran positives per a Sant Cugat. El president Illa va anunciar la creació d'una reserva pública de sòl per ajudar els municipis a promoure sòl disponible amb una primera convocatòria per al febrer de 2025. Des del PSC, demanem al govern municipal que s'hi afegeixi.

A aquesta mesura se suma un fons per ajudar l'emancipació de joves i ajuts per a famílies per a pagar el lloguer. Dues mesures que, sens dubte, contribuiran a evitar l'expulsió de santcugatencs de la seva ciutat.

I, finalment, aquestes mesures arriben quan la ministra d'Habitatge del Govern d'Espanya ha anunciat l'aprovació d'un Reial decret abans de finals d'any per a regular els lloguers de temporada i, així, posar fi a l'actual frau de llei que se'n fa.

Hem vist que la regulació impulsada des del Govern d'Espanya ha funcionat. L'Índex de Referència de Preus del Lloguer ha aconseguit frenar i començar a rebaixar l'escalada de preus en municipis declarats zona de mercat residencial tens, com Sant Cugat. I ara hem de regular els lloguers de temporada i d'habitacions.

Sense oblidar que, des de la Generalitat, el Govern ha presentat la inversió més gran d'habitatge que ha fet cap comunitat autònoma fins el dia d'avui.

El dubte raonable és si el govern municipal de Junts i ERC està fent tot el que és a les seves mans per a fer front a l'emergència habitacional. Des del PSC, els demanem molta més ambició i acció. La ciutadania ja no pot esperar més. No volem construir la ciutat sobre la base de l'expulsió del seu futur.

Marc Tolrà, militant del PSC de Sant Cugat i Secretari d’Habitatge de l’Executiva de Federació Socialista del Vallés Occidental



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.