La polarització del debat públic

Jordi Guirado


Publicat: el 28/oct/23
Opinió| Columnes

Darrerament, massa sovint semblem especialment obstinats a polaritzar l'escenari polític i social. Les discussions sovint es converteixen en enfrontaments fervents i la divisió s'imposa per sobre del consens i qualsevol conciliació d'opinions.

Madurar democràticament significa adquirir la capacitat de reflexionar i debatre amb respecte i tolerància vers punts de vista diferents (sempre que els interlocutors i el seu missatge respectin la vida humana). Aquesta actitud promou el diàleg constructiu i la cerca de solucions en lloc de les confrontacions intransigents que divideixen la societat. Però com els lectors ja comencen a sospitar, hi ha tot un relat polític separatista que ha fet d'aquesta polarització la seva raó de ser i ha creat enemics on no hi eren.

Si us plau, siguem conscients que no tot és blanc o negre; que la vida és plena de matisos i també ho és la política. Cert és que és molt fàcil girar-se d'esquena a aquell qui no veu les coses com tu però és signe de saviesa trobar camins comuns i construir ponts entre les diferents parts.

És important escoltar amb atenció les opinions divergents en lloc de rebutjar-les de forma immediata; això denota amplitud de mires i voluntat d'aprendre dels altres. No es tracta de renunciar a les pròpies creences i valors, sinó més aviat defensar-les amb arguments sòlids i mostrar respecte.

Els càrrecs públics tenim la responsabilitat de ser exemple i hem de vetllar per la cohesió social, les bones maneres i el respecte. Fem bé la nostra feina, defensem el nostre ideari i posem en pràctica, alhora, aquestes virtuts humanes.

JORDI GUIRADO és regidor de Vox