Valldoreix i l'emergència climàtica


  • Comparteix:

alexandre.aguilar

Alexandre Aguilar

Veí de Valldoreix i militant de la CUP


Publicat: el 20/oct/23
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

L'emergència climàtica no és una amenaça futura. Les temperatures sostingudes alarmantment altes, la persistent sequera que patim enguany i totes les alteracions en els cicles vitals que se'n desprenen, són evidents mostres dels efectes que el canvi climàtic te, a hores d'ara, i tindrà sobre les nostres vides i les nostres comunitats.

Situada entre Sant Cugat i el Parc Natural de la Serra de Collserola, la Vila de Valldoreix compleix una funció de zona de transició entre la densa trama urbana i suburbana que formen la ciutat de Sant Cugat i municipis limítrofs i la serra de Collserola. Les oportunitats i reptes que les seves particularitats li aporten, requereixin un compromís ferm per part de tots els actors polítics i socials, així com de les institucions de govern, implicades, per implementar polítiques mediambientals transformadores i efectives que abordin els reptes presents i futurs.

Les temperatures en augment i els patrons de pluges canviants han portat a una disminució de l'aigua disponible. Aquesta situació ens aboca a una sequera cada cop més persistent. Cal repensar l'ús que fem de l'aigua i posar sobre la taula preguntes sovint incòmodes i complicades, però que no podem continuar ignorant. Fins a quin punt la despesa hídrica que suposen la gran quantitat de piscines i zones enjardinades privades és ètica i mediambientalment sostenible? Quina és la gestió que cal fer de les zones forestals que limiten el terme municipal? Són suficients per prevenir un gran incendi les aclarides de franges de bosc? Podem fer aprofitament forestal i guanyar terres per estimular la producció agrícola local? Les polítiques mediambientals han de ser en el nucli de l'acció del govern de l'EMD de Valldoreix i de la resta d'institucions implicades, centrant-se en la conservació del patrimoni natural, la producció agrícola local i l'ús responsable de l'aigua.

La crisi energètica és un altre aspecte que cal abordar localment. Valldoreix ha de fer la transició a l'ús d'energies renovables i la millora de l'eficiència energètica per reduir la seva empremta de carboni i minimitzar els impactes de la crisi energètica. En l'àmbit municipal cal determinar quin tipus de transició energètica es durà a terme, com es farà el trànsit i qui en seran els beneficiaris, per tal de poder buscar les estratègies i les eines adequades per assolir una major independència energètica i facilitar la construcció, en xarxa amb altres municipis, d'alternatives energètiques justes i democràtiques.

D'altra banda, la manca de cobertura alimentària és també un perill real. El canvi climàtic afectarà la producció d'aliments i les seves cadenes de distribució i farà augmentar els preus dels productes bàsics. En aquest sentit, Valldoreix ha de promoure l'agricultura sostenible i la producció local d'aliments com a part de les seves polítiques mediambientals, donant suport i facilitant la feina dels productors locals per tal de proporcionar l'accés a aliments saludables i de proximitat per a tota la comunitat.

La pobresa i les desigualtats poden agreujar-se a causa del canvi climàtic. Els col·lectius més vulnerables i les persones que viuen en zones de risc, són sempre les que sofreixen les conseqüències més greus. Les polítiques mediambientals han de ser inclusives i garantir que tothom tingui accés en condicions justes i sostenibles a recursos com l'aigua i l'energia i l'alimentació, així com oportunitats i suport per poder adaptar-se a aquests canvis. En aquest punt, el paper de les institucions de govern locals, com ara l'EMD de Valldoreix, és crucial per garantir que el trànsit al nou escenari es mogui en paràmetres centrats en la justícia social i la igualtat. Les polítiques mediambientals han de garantir que totes les persones tinguin la mateixa protecció davant dels impactes del canvi climàtic.

A Valldoreix, com a qualsevol altra comunitat, la implementació de polítiques mediambientals és essencial per abordar l'emergència climàtica i les seves conseqüències. Això requereix l'acció decidida de les xarxes de relació locals, associacions, productors i consumidors, EMD i altres institucions implicades, així com la col·laboració de tota la comunitat per tal de tenir una oportunitat de futur que prioritzi la sostenibilitat i la justícia social i ambiental. La lluita contra el canvi climàtic és un repte complex, però amb polítiques mediambientals adequades, Valldoreix pot fer front als seus desafiaments i construir un futur més sostenible i equitatiu per a tothom.

Alexandre Aguilar és veí de Valldoreix i militant de la CUP Sant Cugat



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.