Entre Sant Cugat i Mèxic


  • Comparteix:

toni.garcia.serrano

Toni García Serrano

Activista d'En Comú Podem Sant Cugat


Publicat: el 6/jul/23
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

En una societat cada vegada més globalitzada, les famílies transcendeixen fronteres i es creen unions interculturals plenes de riquesa i diversitat. Aquest és el cas de la meva família, sent jo de Barcelona i la meva dona originària de Mèxic. Tot i que aquesta unió ens ha portat experiències positives, no ha estat exempta de reptes amb la integració, el racisme i el classisme d'una societat que no es reconeix a si mateixa com a racista ni classista.

La llei més discriminatòria és, sense cap mena de dubte, la llei d'estrangeria. La llei estableix requisits i procediments específics que poden ser complicats i restrictius. No dona resposta a milers de persones que es troben indocumentades a tot l'Estat i que els empeny a la precarietat total i els deixa indefensos davant abusos i màfies.

Nosaltres mateixos vam patir els efectes de la llei quan la nostra segona filla, nascuda a la ciutat de Mèxic, va haver d'entrar a Espanya com a mexicana, perquè la lentitud de l'administració no ens va permetre tenir els papers enllestits abans de la nostra tornada. Va haver de passar els seus primers mesos vivint com una "il·legal", sense accés a la seguretat social perquè encara no figurava com a espanyola. En el nostre cas va quedar només com una anècdota, però fàcilment podria no haver estat així.

És important que les polítiques d'immigració siguin justes, equitatives i promoguin la inclusió, reconeixent el valor que les persones migrades aporten a la comunitat. Per aquest fi cal reformar les lleis per tal que s'adaptin a les noves realitats i fer que tinguin en compte els drets fonamentals dels nouvinguts, per què cap persona és il·legal i sobreviure no és un delicte.

Com l'actor Eduard Fernández deia al vídeo promocional de Barcelona en Comú per les passades eleccions municipals, "al principi va costar, passa amb tot el que és nou, i sovint passa que t'adones que és bo, quan deixa de ser nou". I és per tot això que en les pròximes eleccions generals jo tindré en compte d'on venim i on volem anar, jo vull que continuem obrint camí.

TONI GARCÍA SERRANO és Activista d'En Comú Podem Sant Cugat



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.