La segona residència: pública!


  • Comparteix:

aina.balada

Aina Balada

Regidora de Sant Cugat En Comú Podem


Publicat: el 22/setembre
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

La setmana passada l'alcalde va anunciar a través d'un vídeo a les xarxes socials la construcció d'una residència per a la gent gran al terreny municipal de l'avinguda de la Clota. En principi aquesta residència havia de ser pública, però segons sembla, no serà així i acabarà sent gestionada per una empresa privada.

Aquest model que ens proposa és el model que prima a Catalunya i arreu de l'Estat espanyol; residències privades o concertades amb la reserva d'unes poques places públiques. En concret a Catalunya, només 1 de cada 6 places són públiques.

Actualment, Sant Cugat compta amb 12 residències i només una d'elles és de gestió pública. Al parer de la Generalitat de Catalunya, aquesta oferta de places és bona i, per tant, no optarà per construir a Sant Cugat una nova residència sinó que prefereix només concertar-ne les places.

Davant d'aquesta situació l'Ajuntament té una única opció si vol una residència pública a Sant Cugat: construir-la amb recursos propis i cedir-ne la gestió a la Generalitat. Però ja sabem que aquest equip de govern no aposta pels serveis públics, ni educació, ni sanitat ni serveis socials, per tant, no ens ha de sorprendre que prefereixi, igual que la Generalitat, concedir el servei a una empresa privada que ofereixi la majoria de places a preu privat per anar concertant les públiques a poc a poc i poder recuperar ràpidament la inversió a fi de treure'n els màxims beneficis.

I aquí, podem veure quines són les prioritats de les nostres administracions públiques, quan en un servei tan essencial com són les cures durant la vellesa es parla de números, places i beneficis i no de models. Perquè parlar de gestió pública no és només parlar de nombre de places, que també, sinó de la qualitat i dignitat d'un servei.

Potser molts s'han oblidat que es van obrir investigacions judicials, una Comissió al Parlament i informes d'organitzacions com Amnistia Internacional alertant de la vulneració d'almenys cinc drets humans per la gestió que es va realitzar durant la pandèmia de la covid-19. Tot i les dades, tot i les morts, tot i les mancances evidents del sistema de cures de la gent gran en residències, no hi ha hagut canvis rellevants en el sector i se segueix apostant per un model público-privat. Què més necessitem per veure que el model actual no funciona?

No podem deixar que els llocs concebuts per passar l'última etapa de la vida es converteixin en un negoci de grans inversors que no vetllen pel benestar de les persones grans i de les treballadores. Les administracions públiques ens han de garantir una atenció de qualitat, un envelliment digne que ens permeti viure una vida plena amb la màxima autonomia, també en els moments de major vulnerabilitat i dependència.

Cal avançar cap a un model d'atenció a la gent gran canviant les macro-residències per altres espais vitals com ara: la llar pròpia, les llars compartides amb apartaments diferenciats i serveis de suport compartits que garanteixin una atenció social i sanitària adient a tothom que ho requereixi.

Per tot això des d'En Comú Podem apostem perquè la segona residència sigui de gestió pública, i requerim a l'equip de Govern que aporti els recursos necessaris per a la seva construcció a fi que, un cop acabada, sigui gestionada per la Generalitat. És l'única manera de garantir-ne un servei digne i de qualitat aptes per a totes les butxaques.

AINA BALADA és regidora de Sant Cugat En Comú Podem



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.