A Sanitat, molta fressa i poca endreça


  • Comparteix:

maria.cruz.molina

María Cruz Molina

Membre de Marea Blanca Sant Cugat


Publicat: el 1/abr/23
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Al llarg dels anys ens hem cansat de llegir i escoltar declaracions, informes i propostes a tots els nivells polítics i institucionals. Ara, a l'escriure aquestes poques referències, de les moltes que es podrien relatar, la sensació ja és de frustració.

Repassem:

'Salut per a tothom al segle XXI' (OMS, 1998), un dels propòsits era assegurar la disponibilitat dels elements essencials de l'Atenció Primària de salut definits a la Declaració d'Alma Ata, 1978. Allà es va establir l'AP com a assistència sanitària essencial i es va fer èmfasi en la necessitat d'exigir i fomentar la participació de la comunitat i de l'individu a la planificació, l'organització, el funcionament i el control de l'atenció primària de salut.

'La salut a totes les polítiques', promulgat per l'OMS en el 2013, amb la intenció d'incidir en les conseqüències de les decisions polítiques de qualsevol sector, en la salut de les persones. En aquesta declaració s'instava, entre d'altres, a adoptar mecanismes transparents d'auditoria i rendició de comptes, i a incloure les comunitats, els moviments socials i la societat civil en el desenvolupament, implementació i monitoratge.

A totes elles hi ha diferents elements que es repeteixen: participació, equitat i l'Atenció Primària (AP) com a eix nuclear del sistema sanitari, entre d'altres.

El 2015 l'ONU va aprovar l'Agenda 2030 sobre el desenvolupament sostenible amb 17 objectius, dels quals un es refereix a la salut (3): "Garantir una vida sana i promoure el benestar per a tothom a totes les edats". Com podem observar, reitera el que s'ha anat repetint fins a l'avorriment. Per exemple, es parla de benestar i no es fa èmfasi en la millora de la salut mental, quan hi ha evidències per exemple de l'increment de trastorns mentals sobretot en els joves i, de la relació entre salut mental i precarietat laboral, segons un informe d'enguany del 'Ministerio de Trabajo y Economía Social', que actualment afecta moltes persones. Recordem també les dificultats i el cansament que han expressat reiteradament professionals sanitaris per exercir adequadament, fet que ha portat a la claudicació d'algunes, metgesses o infermeres.

Aquest any el Dia Mundial de la Salut que se celebra com sempre el dia 7 d'abril, té com a lema: "Salut per a totes les persones", amb un primer diàleg centrat a enfortir l'atenció primària de salut per construir sistemes resilients.

Tot plegat, paper mullat. La realitat reflecteix una situació sanitària que més aviat va en detriment de la qualitat, de l'accés universal i de ser equitativa.

Tocant de peus a terra, a la nostra, veiem una tendència molt contraposada als objectius o intencions d'aquestes declaracions i a les evidències. Alguns exemples: la tendència a la privatització i externalització dels serveis sanitaris (100% a Sant Cugat).

Recentment, un investigador de la Universitat d'Oxford, va observar que amb la privatització no es produïa un augment de la qualitat sinó que més aviat comporta un augment de la mortalitat de la població atesa. Un altre exemple, les llistes d'espera que són llargues per l'AP i encara més per als especialistes. D'altra banda, hi ha insuficients professionals als Centres d'Atenció Primària (CAP) i consultoris, entre ells, pediatria, perquè només n'hi ha al CAP de Can Mates, amb les dificultats d'accés per gran part de la població que viu lluny. Tenint en compte la població de Sant Cugat al voltant de 100.000 habitants, es poden considerar insuficients els recursos per l'atenció sanitària, resolt si es pot dir així, per la doble afiliació a mútues de més de la meitat de la població.

No són suficients les intencions, ni les declaracions d'institucions reconegudes, el que cal són polítiques públiques que posin al centre les persones i dotin de més recursos l'AP garantint els professionals de base necessaris i amb una distribució territorial que afavoreixi l'accés a tothom.

Llavors sí que podrem parlar de salut i benestar per a tothom. No ens enganyem!!!

MARÍA CRUZ MOLINA és membre de Marea Blanca Sant Cugat



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.