Observant la ciutat


  • Comparteix:

albert.salarich

Albert Salarich

Regidor de Junts per Sant Cugat


Publicat: el 13/jun/22
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

L’Observatori sociològic és una eina que prepara el mateix Ajuntament de Sant Cugat i que ens permet donar un altre tipus d’ullada a la ciutat, posant-la en perspectiva, i posicionar comparativament els diferents equips que han estat al capdavant de la ciutat almenys des de l’any 2000 fins el dia d'avui.

Una lectura pausada ens fa veure que la població que considera que Sant Cugat ha empitjorat ha incrementat notablement en comparació a la darrera onada realitzada al juliol 2021, passant del 36,9% al 41,6% actual. Ens trobem amb la pitjor valoració de l'estat de la ciutat mai registrada (6,7) i no para de baixar en aquest mandat a cada nova edició de l’observatori que coneixem.

Per zones, només a les Planes la població té la percepció de millora, mentre que a aquells barris on hi ha més percepció d’empitjorament de qualitat de la ciutat són Coll-Favà , Parc Central, Sant Domènec, Nucli antic i Mira-sol. La franja de població de 16-24 anys és l’única de les enquestades que en te percepció de millora.

Pel que fa a els principals problemes que ens preocupen als santcugatencs descobrim, en primer lloc, la mobilitat (cotxes) que ha pujat amb un increment notable (+6%). Altres partides de mobilitat reforcen el fet que és aquest amb diferència el primer de les dificultat de la ciutadania de la nostra ciutat.

També destacar la neteja carrers (+3%), la seguretat ciutadana (+2%) i el descens de l'habitatge. En un any ha caigut quasi un 10% i ara passa del 2n al 4t lloc entre els principals problemes que percep la ciutadania.

Tot i ser el 4t problema a l’habitatge se li dedica un apartat detallat especial en aquest observatori i veiem que el 13,4% dels enquestats diuen que falten ajudes per als joves.

El 7,7% dels enquestats diuen que hi ha manca d'habitatge de protecció oficial, el 4% dels enquestats diuen que no hi ha oferta en general, el 2,7% diuen que hi ha manca d'oferta de lloguer, i un 12,5% diu que a Sant Cugat no hi ha cap problema d'habitatge

El que no hi trobem en aquest Observatori és cap anàlisi relativa a l'oferta d'habitatge públic (recordem un dels motius principals de pacte del tripartit a l’Ajuntament), i si podem trobar aquest exercici en altres edicions d’observatoris fets al mandat anterior.

Altres temes que no trobem a l’Observatori és una pregunta a la ciutadania sobre actuacions municipi previstes per l’equip de govern al municipi com Ragull Centre per exemple i, en canvi, si podem trobar la valoració respecte a d’altres com ara la compra de Torre Negra. O també destacar que són els robatoris o atracaments en botiga o negoci, que tot i ser baixos, representen el percentatge més elevat des de l’octubre del 2016 amb un 1,6%.

Pel que fa a l’apartat dedicat a l’exclusió social, un 6,6% dels ciutadans té problemes per fer front a aspectes bàsics com l’alimentació i neteja, i un 10,1% per fer front a la despesa d’habitatge.

Altres dades destacades que podem extreure, com ara que un 30% de la gent ni sap ni contesta amb relació als autobusos urbans, o que el 44% creu que hi ha gens o poc espai per aparcar, o que l'oferta esportiva el 64,3% dels enquestats creu que és positiva i amb 7,45 de mitjana és la més elevada de totes les publicades.

Un apartat que també mereix atenció és el que mira al govern del consistori i als que en formem part també des de l'oposició. Especialment rellevant a un any de les eleccions municipals trobem que el nivell coneixement de la població de l’alcaldessa Ingla és d'un 80% (amb 3 anys mandat) similar a altres alcaldes o alcaldesses que han estat un període de 4 anys al capdavant del municipi.

En canvi, la valoració de l'alcaldessa per part de la ciutadania és la més baixa que es registra des del 2006 amb un 5,4 i continua sent des de l’inici del mandat, menys valorada que el seu mateix govern (5,5) i en tendència sempre a la baixa.

Pel que fa a Junts i la Carmela Fortuny som el grup municipal de l'ajuntament del qual la gent més coneix l'actuació (46%) (inclosos els grups que formen govern), i en la valoració de portaveus, la Carmela Fortuny (6,06) és la més valorada del consistori, inclús per sobre de la mateixa alcaldessa Mirea Ingla (5,4) i de la resta de portaveus dels partits, tots amb valoració més baixa.

El desconeixement de l'acció de Junts per Sant Cugat a l'oposició era a l'oct19 del 46,2% i ara és del 17,3% de la població, mentre que la valoració bastant positiva i molt positiva de l'acció de Junts a l'oposició a l'oct19 era de 16,3% ara és del 40,9%, augmentant la franja que creu que és regular d'un 18,6% a un 26,2% indicant la millora de percepció de la població que ja no la negativa la proposta que representa el dia d'avui Junts per Sant Cugat.

ALBERT SALARICH és regidor de Junts per Sant Cugat





  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.