Per un Vallès Occidental amb autosuficència sanitària


  • Comparteix:

marti.pachame

Martí Pachamé

Coordinador de l'agrupació de Ciutadans a Sant Cugat


Publicat: el 26/mai/22
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Tots nosaltres hem patit, en un moment o altre, el neguit de tenir un familiar malalt o nosaltres mateixos, i haver de patir el calvari de la saturació dels serveis sanitaris a la nostra comarca del Vallès Occidental. Des de l'atenció primària, a urgències, com al que fa a les intervencions quirúrgiques, vivim una situació d'estrès sanitari des de fa ja molts anys.

La situació abans de les actuacions unilaterals de l'exconseller Comín, quan va expulsar del sistema sanitari públic a l'Hospital General de Catalunya i a la Clínica del Vallès era preocupant perquè se'ls donava una solució temporal a una manca d'infraestructures de la sanitat pública a la nostra comarca, però servia per mantenir un cert nivell d'atenció, com a mínim pel que fa a urgències i a intervencions quirúrgiques, posant a l'abast d'una important població recursos molt necessaris.

Aquesta alternativa d'utilització de la sanitat privada sols pot ser una solució temporal i mentre s'espera la construcció dels dos hospitals de referència de la nostra comarca que servirien per descongestionar els actuals, situats a Terrassa i a Sabadell.

Aquests centres ja atenen a un nombre molt rellevant de pacients i la decisió de l'exconseller Comín, sense millora de les infraestructures o un augment de la seva capacitat, sols va servir per col·lapsar-los i empobrir la qualitat assistencial. Per arreglar un problema "polític" al fet de recórrer a la col·laboració publicoprivada, un anatema pels sectors més ideologitzats dels governs de la Generalitat, s'ha espatllat un recurs estratègic que és la qualitat sanitària.

Des del Grup Municipal a Sant Cugat, Ciutadans anem reclamant solucions a aquest problema des de fa molt temps i vist que les contínues promeses dels diferents consellers de Salut, Geli, Vergés i l'actual Argimon, no ens porten a cap lloc fora de les habituals promeses, hem decidit liderar aquest problema a un nivell més general donada la nul·la resposta pràctica que hem trobat fins ara.

El nostre Grup al Parlament de Catalunya ha presentat una Proposta de resolució perquè sigui vista dins la Comissió de Salut perquè es doni un impuls, d'una vegada, a l'actual passivitat del Govern en aquest aspecte.

A la nostra comarca està previst la construcció, no d'un, sinó dos hospitals de referència. El Vicente Ferrer a Rubí i l'Ernest Lluch a la zona de Cerdanyola.

Hospitals que haurien de donar servei a una població de més de 300.000 persones i que, ara, han d'anar als hospitals de Sabadell i Terrassa per trobar solució als seus problemes de salut, amb els coneguts inconvenients de saturació i desplaçaments a quilòmetres de distància de les llars de molts d'aquests malalts.

I mentre no estiguin construïts aquests hospitals, donar sortida a les necessitats sanitàries dels nostres conveïns tornant a obrir el conveni sanitari amb l'HGC i la Clínica del Vallès, tal com funcionava anys enrere.

En concret les propostes que portarem a la comissió seran aquestes:
  • Iniciar la construcció de l'Hospital Ernest Lluch abans de sis mesos des de la data de l'aprovació d'aquesta proposta de resolució, i la seva posada en funcionament abans del 2024.
  • Aprovar i començar la construcció de l'Hospital Vicente Ferrer a Rubí abans de sis mesos des de la data de l'aprovació d'aquesta proposta de resolució.
  • Mentre no s'incrementi l'oferta d'atenció hospitalària, negociar amb les empreses propietàries de l'Hospital General de Catalunya i de la Clínica del Vallès un conveni transitori que retorni el servei d'atenció sanitària que oferien abans de l'expulsió de la xarxa pública de l'any 2016 fins que el servei no quedi cobert amb la construcció i posada en servei dels dos hospitals de referència de proximitat de la comarca del Vallès Occidental, Ernest Lluch i Vicente Ferrer.


  • MARTÍ PACHAMÉ és coordinador de l'agrupació de Ciutadans a Sant Cugat



    • Comparteix:

    OPINA

    Identifica't per comentar aquesta notícia.

    Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

    Avís important

    Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

    Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

    No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

    Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.