Preservem Collserola


  • Comparteix:

alba.gordo

Alba Gordó

Regidora d'ERC-MES i Comissionada per l'Emergència Climàtica


Publicat: el 22/feb/22
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

La creació, en els darrers mesos, de les associacions Collserola Paisatge Viu i Collserola Iniciatives, que agrupen veïns que viuen al cor de la serra i propietaris forestals del Parc respectivament, denota la preocupació creixent de la ciutadania davant el risc de gran incendi forestal al Parc Natural de Collserola.

Segons explica l'informe 'Canvis dels serveis ecosistèmics dels boscos de Catalunya al llarg dels darrers 25 anys (període 1990-2014)', l'abandonament dels camps de conreu i de l'explotació forestal de les darreres dècades a Catalunya han fet augmentar substancialment l'extensió dels boscos i la seva densitat. Des de 1990, la seva massa forestal ha crescut en un 73%, i la seva densitat ho ha fet en un 24%.

Els boscos són grans embornals de CO2 que cal preservar i fer més forts i resilients davant l'embat del canvi climàtic, i en especial, del canvi en el règim pluvial i l'augment de les temperatures. Després de dècades d'una gestió forestal conservadora, cal recuperar la cultura forestal dels nostres avis i dedicar molts més esforços a preparar el bosc per si mai s'hi torna a declarar un foc de grans dimensions. Necessitem boscos amb menys densitat d'arbres, però amb peus més robustos i forts. És en aquest context que, en la presentació del pla de prevenció d'incendis més ambiciós de la història del País, que es va fer a Torre Negra, la Consellera Jordà va anunciar una inversió de 72 milions d'euros entre 2022 i 2025 per preparar els boscos catalans.

És també en aquest context que el projecte de gestió forestal amb creació d'un mercat de crèdits climàtics LIFE CLIMARK ha començat a caminar. Ho ha fet, també, a Sant Cugat, a Valldoreix, més concretament, a l'entorn del Puig Madrona i en terrenys de la finca de Can Monmany. Ben aviat seguirà amb actuacions al Bosc Gran de Can Majó i a Can Cussó.

És amb actuacions com aquesta que preparem el territori pel futur, i és que els bombers sempre recorden que els incendis s'apaguen a l'hivern.

Des d'ERC és i serà una de les nostres prioritats estratègiques la preservació de la natura i de manera especial el nostre Parc de Collserola.

Seguim.

ALBA GORDÓ és regidora d'ERC-MES i Comissionada per l'Emergència Climàtica de Sant Cugat



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.