Fer front a les necessitats de la ciutadania i recuperar la qualitat dels serveis: pressupost 2022

Pere Soler


Publicat: el 16/feb/22
Opinió| Columnes

El pressupost és l'eina necessària per marcar les polítiques de l'equip de govern que es posiciona sobre quina direcció ha de prendre la ciutat en el present i el futur, un punt de partida sobre els serveis que vol prestar i de la relació que vol tenir amb la ciutadania i que marquen el tarannà de l'acció de govern.

El govern del canvi ha adequat el pressupost a la nova organització municipal per donar respostes a les necessitats demandades per la ciutadania i d'acord amb els serveis que hauria de tenir el municipi. El programa d'actuació municipal 2021-2023 (PAM) és aquest full de ruta que impregna el pressupost d'aquest exercici, dels anteriors i dels futurs. La ciutat arrossega uns serveis deficitaris pel creixement de la ciutat, per l'increment exponencial de la població i les necessitats d'aquesta. Per tant, obliga a adequar molts contractes de serveis, que no s'havien tingut en compte ni s'havien planificat, i que s'han incrementat per donar resposta també a la crisi social i sanitària provocada per la Covid-19. La situació generada per la regularització de les factures fora de contracte, i de les investigacions de la fiscalia de les suposades irregularitats, malgrat ser incòmodes, no tenen cap impacte en el pressupost.

Hi haurà un increment provinent de l'Estat compensant els efectes i despeses de la pandèmia, també la Generalitat i les administracions supramunicipals han augmentat partides, la majoria subscrites a programes i projectes concrets. En quan a la recaptació pròpia, es recupera la majoria de les recaptacions com les plusvàlues, tant les provinents de les llicències urbanístiques com les generades per la resta d'impostos, i les taxes i preus públics són similars als anterior exercicis. Certament l'IAE es pot veure afectat, però poc més. No s'augmenta la pressió fiscal, per no tensionar la situació econòmica de moltes llars i persones, ja que s'han congelat. Això representa que hi ha un augment pressupostari del 2,83% del pressupost de despesa corrent que passa de 120,6 milions d'euros a poc més de 124 milions d'euros i això ens permet enfocar les polítiques del govern, on el centre siguin les persones i el seu benestar, per posar al dia els serveis de la ciutat per millorar el manteniment i molts dels recursos que havien quedat obsolets pels anteriors governs per no haver previst el creixement de la ciutat i el dimensionament d'aquest.

Respecte a les inversions, s'ha de fer perspectiva de mandat a través de partides genèriques per àmbit d'actuació, que permeten prioritzar i evitar l'acumulació de manera ineficient. La xifra total al llarg del mandat per a inversions serà de més de 80 milions d'euros, amb la incorporació de fons de l'Estat, Generalitat, Diputació de Barcelona i Àrea Metropolitana, i de la Unió Europea, una bona perspectiva de futur.

Aquest pressupost permetrà consolidar projectes estructurals i programes temporals, actualitzar serveis, amb especial atenció a les persones i famílies vulnerables, la cerca de propostes en matèria d'habitatge, en seguretat i civisme, mobilitat sostenible, i donar resposta a les necessitats en l'àmbit urbanístic, promoció del teixit econòmic i comerços, i recuperar un manteniment de la ciutat, i millorar els àmbits de l'educació, la cultura i a l'esport.

En definitiva, un pressupost global d'acord a les necessitats de la ciutadania i per recuperar la qualitat de serveis que necessita Sant Cugat, que impulsarà Sant Cugat com una ciutat en creixement.

Pere Soler és portaveu del PSC i 1r tinent d'alcaldia de presidència, economia i hisenda