Ambdues modificacions van ser aprovades pels dos partits principals (fins al moment) amb el PSOE governant i el PP a l'oposició amb qüestió de poques hores i sense cap mena d'escarafalls.
Aquest mes, la nadala 'Desembre congelat' escau molt bé aquest any, es presenta amb moltes tradicions que sempre em fan pensar com la bona gent existeix i s'esforça a col·laborar en diferents iniciatives en favor del proïsme que no puc deixar de comentar i elogiar, però que presenten les dues cares de tota acció humana.
Pensem en el Gran Recapte del Banc dels Aliments, així amb lletres majúscules, que es fa de l'11 de novembre a l'11 de desembre. Milers de voluntaris a les diferents ciutats i pobles de Catalunya, personalment als centres comercials, s'esforcen per recollir aquest any sobretot donacions econòmiques virtuals d'altres bones persones. Fins a 30 milions de quilos d'aliments per a 250.000 persones (l'any 2020 eren 195.000) a través de 628 entitats receptores. Al mateix temps, comprovem com aquest any han retornat amb força les ofertes d'això tan habitual durant molts anys per l'època: els lots i cistelles de Nadal amb ofertes gourmet per valors que superen els 700 euros fins a supremes ofertes de 2.500 euros que, diuen, estan arribant a xifres superiors a les de l'any 2019.
La pregunta que ens podem fer és: si hi ha capacitat empresarial i personal per poder regalar o comprar aquestes cistelles com és que tantes i tantes famílies han de recórrer a la caritat per poder menjar perquè no tenen feina o altres problemes?
Sempre ha estat igual, diuen alguns. Hi ha de tot en aquest món. Sí, és veritat. Per exemple, hi ha pensionistes que cobren 1.250 euros mensuals i tenen una deducció de l'impost de la renda del 8,02% i, en canvi, hi ha persones intel·ligents que fan una SICAV (Societat d'Inversió de capital variable); un invent del ministre d'Hisenda D. Miguel Boyer de quan l'ínclit Felipe González era Presidente del Gobierno que consisteix a crear una societat o varies, va com va, amb 100 socis que en la majoria dels casos són 2 o 3 reals, per exemple els germans Almodóvar, i lloguen 98 socis que posen el nom cobrant una propina. Aquestes societats treballen i fan beneficis que poden ser milionaris i paguen un 1% d'impost, sempre que no retirin els diners del capital inicial, però sí que ho poden fer dels beneficis obtinguts i així no cal anar a les Illes Caiman, tot i que hi ha alguns que volen més i més i així ens va, sobretot al pobre Juanca que no pot tornar a casa per Nadal.
I la Marató de TV3? Que em dieu de la Marató de TV3. Milers i milers de voluntaris, la bona gent altra vegada, que omplen espais de tota mena, que estan darrere dels telèfons per recollir les donacions de l'altra bona gent que es treu dels seus, a vegades, escassos ingressos, 10, 20 o 50 euros per donar-los a la investigació de determinades malalties que tota la societat pateix i que tenen un bon destí, això no cal ni dubtar-ho ni un moment. I es fan discos gravats per molts/tes cantants que, alto! (barbarisme) canten en català cançons de totes les èpoques i països. Inclús hi ha cantants catalans que habitualment canten en anglès que per aquesta bona obra canten en català, que això ja és el màximum. Doncs, es fa un programa de tot un dia, movent-nos per tota Catalunya, amb milers de participants com deia i es van recollir finalment 13.864.073 euros. És fantàstic i suposa un esforç humà i corporatiu considerable que també, cal dir-ho, costa uns diners que no sabem quants són.
El que sí que sabem és que en el pressupost del Govern la xifra destinada a investigació va baixar radicalment l'any 2010 i encara no hem arribat a recuperar-la per al pròxim 2022. És a dir que, com passa amb altres coses, l'aportació de la bona gent supleix a partir dels seus escassos recursos personals allò que hauria de fer el repartiment dels propis impostos pagats pels mateixos sense necessitat de fer recaptacions complementàries i l'excessiva aportació a la España vaciada i el Madrid libre.
I ens queda la Loteria, una altra mena de recaptació disfressada. Escoltin, a la Loteria Nacional, aquella de la cantarella abans en pessetaaaaas! I ara en euroooos!, l'Estat recaptarà (xifra aproximada d'acord amb els anys anteriors) uns 10.000 milions amb un benefici directe de 3.000 milions perquè després, segons com maneguin els premis els afortunats l'any següent, encara recaptaran una miqueta més del premi obtingut. La Grossa, la nostra, ha posat aquest any a la venda 100.000 números que suposa un augment amb relació a anys anteriors. Una dada a considerar: l'any 2020 es van recaptar 30,662 milions d'euros i es van repartir 14,619 milions o sigui un benefici per a l'organisme de 16,043 milions d'euros que serveixen, és clar, per al manteniment del personal adscrit a aquest servei i per passar diners al Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, o sigui un altre impost amagat que paga la bona gent.
La propera vegada parlarem del futur de les jubilacions. Espera Eduard, vols dir que paga la pena?
EDUARD JENER és crític cultural
OPINA
Identifica't per comentar aquesta notícia.
Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.
Avís important
Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims
Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors
No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal
Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.