Espais per a les arts plàstiques (2)


  • Comparteix:

eduard.jener

Eduard Jener


Publicat: el 21/abr/21
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Segona i última entrega d'aquesta col·laboració demanant un Museu Municipal d'Arts Plàstiques i Visuals a Sant Cugat del Vallès que coincideix (amb una setmana de retard) amb el Dia Mundial de l'Art que es va celebrar el passat dia 15 i la Convocatòria d'Art, Creació i Exposicions feta recentment per organitzar la programació 2021-2022. Una convocatòria exhaustiva amb una portada 'creativa i trencadora' d'una Verge renaixentista donant el pit al nen Jesús i la frase contundent 'A fer punyetes, obrim convocatòries!' i amb un encapçalement que precisa que 'les bases han estat elaborades per garantir objectivitat, igualtat i transparència amb la finalitat de democratitzar l'accés als espais exposititus i creatius de la ciutat', intenció que lloem entusiàsticament.

La percepció que es deriva de la lectura d'aquesta convocatòria és la insistència en mostrar i demostrar que els que exposaran ho faran amb totes les garanties d'imparcialitat al ser escollits/des i la descripció dels espais expositius, alguns ja comentats en l'anterior article, confirmen la sensació de que el camí es bo però la necessitat d'un espai expositiu més gran que es pogués convertir en una mostra de l'art concebut a la ciutat amb projecció exterior suficient per atraure visitants i, a la vegada, ser una finestra artística de Sant Cugat és insustituible.

El Museu Municipal de Sant Cugat del Valles hauria de tenir una exposició permanent (amb alguns canvis generats anualment), una o dues sales d'exposicions temporals, col·leccions nominals, publicacions, equip permanent de recerca i actualització i activitats regulars per a escoles, grups d'entitats o particulars, que donessin una vida constant de renovació i, alhora, de permanència de la memòria artística de la ciutat, dels seus artistes o d'aquells que no havent nascut aquí s'haguessin convertit amb el pas dels anys en santcugatencs de fet que, donada l'evolució dels darrers 50 anys, són la majoria dels ciutadans d'aquesta ciutat.

Des del 18 de març i fins al 2 de maig el Festival de Fotografia Lumínic, amb exposicions, activitats i tallers, demostren la validesa d'aquesta necessitat d'un espai on també la fotografia estigués permanentment exposada. Les fotografies que ja formen part del Fons d'Art Municipal haurien d'engrandir-se amb col·leccions d'àmbit internacional com les de Pere Formiguera, i locals com el fons de Joan Cabanas i Alibau, sense oblidar a Kim Manresa o Carles Cabanas. Només amb la secció de fotografia (gestionant una ampliació amb els propis interessats o les famílies en el seu cas) el Museu Municipal de Sant Cugat podria tenir una projecció internacional considerable que, aleshores, complementeria les accions que es podríem derivar d'una gestió compartida amb el Museu del Monestir i el Museu del Tapís Grau-Garriga.

Pensem en futur, no en lapsus de 4 anys. Pensem i actuem si és que, com es diu sempre per part de tothom, la cultura és important.

EDUARD JENER és crític cultural



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.