Com a farmacèutica, avui m’agradaria parlar del model de farmàcia que voldria per al meu país, un concepte modern d’aquest servei, el mateix concepte que a molts dels països europeus ja està instaurat.
Parlo de la farmàcia comunitària, un concepte de farmàcia que no podrem desplegar mentre el govern espanyol tingui la potestat de prendre decisions sobre aquest sector.
En el sector farmacèutic, i no se’n parla prou, el govern espanyol exerceix un abús de poder a l’hora de fixar els preus dels medicaments, cosa que provoca que a la indústria farmacèutica li surti més rendible vendre’ls fora, a altres països d’Europa, i que, en definitiva, acaba causant la manca d’abastiment de molts medicaments a les farmàcies catalanes.
Volem construir un país on el dret de la salut sigui una realitat per a tots els ciutadans, i és una responsabilitat ineludible aprofitar tots els recursos al nostre abast per aconseguir-ho.
L’actual LLEI 31/1991, de 13 de desembre, d’ordenació farmacèutica de Catalunya respon al model mediterrani, un model regulat que dóna més importància a l’atenció farmacèutica a l’hora de dispensar els medicaments i hem de seguir treballant perquè les farmàcies s’utilitzin com un recurs sanitari més.
Hem de treballar per crear condicions perquè la xarxa extensa i propera de les oficines de farmàcia esdevinguin un recurs important, perquè incloguin serveis assistencials amb objectius compartits amb l’atenció primària i la resta del sistema.
Per posar un exemple, en un moment tan crític com aquest, en què l’atenció sanitària es troba saturada, les farmàcies podrien ser un recurs important per agilitar el desplegament de tests d’antígens.
La xarxa de farmàcies podria desplegar un circuit de realització i dispensació controlat dels tests, els farmacèutics, com a professionals sanitaris, podríem contextualitzar el test, garantir-ne la qualitat i la seva traçabilitat,
com ja s’està fent en altres països.
Però no és el cas, ara l’accés a aquests testos d’antígens es fa en espais no autoritzats, sense cap control, registre, garantia de seguretat o validació sanitària, cosa que genera un alt risc de salut públic, risc que acabarà revertint a saturar encara més el sistema sanitari.
Des de Junts ho tenim clar, i per això, prioritzem les persones, treballem per la reactivació econòmica i la cohesió social i ens reafirmem que la independència és l’única solució per garantir un país econòmicament pròsper sosteniblement i socialment just i lliure.
NÚRIA FERNÁNDEZ és regidora de Junts per Sant Cugat
OPINA
Identifica't per comentar aquesta notícia.
Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.
Avís important
Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims
Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors
No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal
Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.