Salut al post-confinament. Benestar emocional


  • Comparteix:

gemma.aristoy

Gemma Aristoy


Publicat: el 6/mai/20
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Aquests dies de confinament molts patim per la salut, tant la personal com la dels que estimem, amb qui no hem pogut xerrar, abraçar, veure tant sovint com voldríem, fer un àpat... Coses que podíem fer amb normalitat fa un parell de mesos.

Des de la segona setmana i veient la realitat que s'ha viscut en altres països, vaig començar a pensar en com seria el 'després'. Ara som tots a casa, adaptant-nos de la millor manera possible a aquesta realitat, però, quan recuperem l'activitat de la ciutat, seguirà tot igual? És evident que no. Que l'afectació econòmica farà que les persones haguem de viure d'una altra manera és evident, però la meva reflexió va més enllà de les necessitats financeres de cada persona o família.

Desitjo que aquests dies ens hagin fet reflexionar i ens portin a fer coses diferents, amb una mirada més comunitària, deixant de banda les necessitats individuals i fer una societat més equilibrada, justa i comprensiva. Des de com ens relacionem amb altres persones fins a com interactuem amb el nostre entorn.

La convivència a algunes llars ha estat una oportunitat per conèixer-nos millor, per compartir, per dialogar, per riure o plorar, per jugar, per practicar esport d'una altra manera, per conviure amb les molèsties que ens originen els altres i per percebre allò que ens agrada de les persones amb qui convivim.

En altres llars aquest confinament no ha estat gens fàcil: famílies vivint en una habitació; dones i infants convivint amb un maltractador; adolescents aïllats amb els seus mòbils, tauletes o ordinadors; persones soles sense cap entorn que es preocupés per elles; dones que estaven tramitant ordres d'allunyament o custòdies dels fills i filles que han quedat aturades i es senten en risc; persones que han perdut familiars que estaven a residències i no s'han pogut acomiadar; treballadors de centres de salut, d'hospitals, que han vist com patien les persones ingressades i els seus familiars, o com havien de declarar èxitus.

Totes aquestes situacions, les positives i les negatives, són realitats al nostre municipi. Em preocupa, perquè les afectacions psicològiques de totes aquestes persones afecten a nivell individual, però també socialment. Ara més que mai, caldrà posar mecanismes que enforteixin el benestar emocional de tota la ciutadania, de Sant Cugat i del país. El Departament de Salut va reaccionar ràpidament per posar a disposició canals d'acompanyaments a treballadors i treballadores de l'àmbit sanitari, després d'acompanyament en el dol. Altres institucions també s'hi ha abocat perquè el sentir-nos bé farà que tinguem més eines per recuperar-nos de tots aquests canvis que hem patit.

Seguirem demanant un enfortiment de l'atenció per a garantir una bona salut mental dels infants i joves, de la mateixa manera que per als adults. El benestar emocional de la ciutadania és un objectiu que hem d'assolir des de les institucions públiques.

GEMMA ARISTOY (ERC-MES) és regidora de Ciutadania, Salut i Esports



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.