Sant Jordi inèdit


  • Comparteix:

victor.alexandre

Víctor Alexandre


Publicat: el 24/abr/20
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

La diada de Sant Jordi d'enguany ha estat una diada inèdita, una diada que no guarda cap relació amb cap altra, per més lluny que ens remuntem en la història. De tant en tant, quan el calendari ho marca, sorgeixen temences pel fet que caigui al bell mig d'una Setmana Santa o sorgeix la vella i absurda polèmica de si Sant Jordi ha de ser dia feiner o dia festiu. Però mai no havíem viscut una edició com la d'aquest 2020, que ens ha agafat a tots confinats a les nostres llars, talment com si estiguéssim sota arrest domiciliari.

És obvi, doncs, que del Sant Jordi d'enguany no podrem dir-ne 'diada'; bàsicament, perquè no ha existit més que de manera virtual o a una escala tan petita que resulta gairebé anecdòtica. Sembla, però, que, si l'ajornament previst no topa amb esculls sanitaris, podrem celebrar la diada el mes de juliol. No és pas el mateix, és clar. És com si celebréssim Nadal a la primavera o Reis per Tots Sants, però les circumstàncies han obligat els editors i llibreters a intentar pal·liar la patacada econòmica i han trobat aquesta solució d'emergència que em sembla justa. Cal tenir en compte que les vendes de Sant Jordi suposen un trenta per cent de la facturació de l'any. Qui ho té més magre és el sector de la rosa. La rosa és una cosa viva i el canvi de data malmet les possibilitats de venda, perquè al juliol fa molta calor i la poda no és la mateixa, cosa que en dificulta la importació. En aquest cas, el sector pot donar la diada per perduda.

A Sant Cugat, algunes llibreries, en comptes de resignar-se, s'han mantingut actives durant el confinament i han cercat maneres de servir les comandes dels clients per altres vies, com és el fet d'atendre-les per telèfon o per WhatsApp o per correu electrònic i servir-les, ja sigui portant els llibres a domicili o deixant-los en una botiga de serveis essencials que resti oberta.

En el primer cas, hi trobem El Celler de Llibres, de la rambla del Celler, que porta la comanda a casa del client o a la casa de la persona a la qual volem regalar el llibre. Màxima comoditat. Què més es pot demanar? És un servei esplèndid. Una altra possibilitat també molt satisfactòria és la de l'Alexandria, del carrer Villà, que deixa la comanda a la botiga d'alimentació del costat per tal que el client la reculli quan pugui; i el mateix fa el Pati de Llibres, del carrer Xerric, que deixa els llibres a l'estanc del carrer Santa Maria o els serveix per missatgeria.

Com veiem, el confinament no permet l'hàbit tradicional de passejar, triar, remenar i gaudir de l'ambient de festa i de civisme dels altres anys, però no ens impedeix pas continuar llegint i rebre a casa els llibres que ens interessen o amb els quals volem obsequiar algú per dir-li que l'estimem. A més, aquestes circumstàncies especials han fet que el dia de Sant Jordi no hagi quedat circumscrit al 23 d'abril, sinó que continua el 24, el 25, el 26, el 27... i es manté al llarg de tot el confinament. Llegim, si us plau! No serà fàcil que trobem una manera més neta i serena d'enriquir aquests dies de forçada reclusió.

VÍCTOR ALEXANDRE és escriptor i periodista



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.