La vianantització de l'avinguda de Cerdanyola


  • Comparteix:

victor.alexandre

Víctor Alexandre


Publicat: el 31/gen/20
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Crec que quan aquest article vegi la llum, l'acabament de la primera fase de vianantització de l'avinguda de Cerdanyola, després de molt de temps d'obres que han incomodat els establiments de la zona i la circulació del veïnat, ja serà un fet. És habitual que aquesta mena de canvis generin controvèrsia i que hi hagi veus a favor i en contra. Ja sabem que mai no plou a gust de tothom. Tanmateix, cal escoltar-les totes, aquestes veus, perquè les raons que aporten estan fonamentades i s'han de prendre en consideració. L'Ajuntament ho ha de fer.

D'una banda tenim els veïns que hi veuen un guany extraordinari, perquè acaba, per fi, amb la frontera que suposava per a molts santcugatencs el passeig de Francesc Macià, talment com si a partir d'aquell punt comencés un altre Sant Cugat, una mena de districte annexionat. Ara serà diferent, perquè l'eix comercial vianantitzat de la ciutat s'estendrà des de l'estació dels catalans fins l'avinguda de Cerdanyola. És a dir, que el Monestir deixarà de marcar límits.

Les veus en contra, tot i acceptar el positiu rentat de cara que suposen aquests canvis, hi veuen un perill d'increment de preus, tant pel que fa a les botigues com al lloguer dels pisos. És a dir, que de ser un barri 'barat', comparat amb altres zones del municipi, passi a ser exactament igual de car que la resta, cosa que afectarà l'economia domèstica de la gent que hi viu. No els manca raó.

Em pregunto de quina manera el govern municipal en preservarà l'equilibri, ja que no trigaran a aterrar tota mena de franquícies, que són aquelles botigues que, un cop hi entres, no saps si ets a Sant Cugat, a Bolonya, a Manchester o a Luxemburg, i que, com una taca d'oli, acaben fixant preus de mercat i foragitant el comerç tradicional de proximitat tot despersonalitzant les ciutats. La part bona de la vianantització és que l'eliminació del cotxe en el centre de la ciutat millora l'aire que s'hi respira i humanitza el barri, en el sentit que el fa més 'pacífic', més amical, més favorable a l'observació i a les relacions interpersonals.

Recordo la ferotge oposició que els comerciants del Portal de l'Àngel de Barcelona van desfermar l'any 1973 contra la vianantització del carrer. 'Si no poden passar-hi cotxes, no vindrà ningú', deien, 'haurem de tancar', 'serà la ruïna'... Prop de mig segle després, no n'hi ha ni un que vulgui retornar al model anterior. I a Sant Cugat també hi va haver molta oposició a la vianantització del carrer Santiago Rusiñol. Els amos del desaparegut bar Gina, en pau descansin, em deien que el canvi els perjudicaria enormement i no va ser pas així. Amb tot, com dic, l'Ajuntament haurà de prendre mesures. Serveixi d`'avís que el preu del lloguer comercial del Portal de l'Àngel barceloní no és únicament el més elevat dels Països Catalans, també ho és de tot l'Estat espanyol, amb preus desorbitats per metre quadrat. I els comerços tradicionals han desaparegut.

VÍCTOR ALEXANDRE és escriptor i periodista



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.