Provi sort a Ripollet


  • Comparteix:

ramon.gutierrez

Ramon Gutiérrez


Publicat: el 16/jun/17
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Sobre l'habitatge a la nostra ciutat últimament se'n parla moltíssim, i no és per menys. La situació és per parlar-ne i molt, però també és per fer moltes coses, moltíssimes.

Diuen que si el marc legal... La tinent d'alcalde opina que poc podem fer des dels ajuntaments per fer front a l'escalada de preus del lloguer. També diu que fer un índex de referència dels preus de lloguer, com la Generalitat està obligada a fer segons Llei 24/2015, i aplicar-lo fent bonificacions o sancions, com va aprovar fer el ple municipal fa uns mesos, és mooooolt complicat. Diu el PP que el mercat solet ja s'arreglarà i que l'economia s'està recuperant.

Però jo dic que tot això és fals. Que el PP, quan vol, també intervé en el mercat. De fet ho va fer amb la llei d'arrendament urbans, fent que els bancs i els grans tenidors poguessin llogar pisos durant menys temps i afavorint l'alça de preus, o quan lamina les competències dels ajuntaments en la prestació de serveis públics i per garantir el dret a l'habitatge, o quan elimina les ajudes al lloguer de gent jove o les subvencions a la construcció de lloguer protegit...

També la Generalitat posa excuses quan no publica un índex de referència dels preus de lloguer o quan no treballa en una nova llei de regulació dels lloguers que permeti posar un topall als preus. I, sobretot, menteix la tinent d'alcalde quan diu que es pot fer ben poc. Dient això demostra que no té intenció de fer gaire, perquè al final un ajuntament té recursos que pot mobilitzar a part dels que tercers ofereixen. Com que aquest espai m'ho permet, faré una llista:

1. Es pot començar fent una anàlisi acurada de la situació de l'habitatge, fugir de les grans xifres i analitzar problemes com l'èxode juvenil o de classe que la ciutat està patint. Conèixer realment el que passa és sempre el millor començament.

2. Es pot convocar l'Observatori local de l'habitatge i amb les opinions de tècnics, experts, agents socials, etc. generar un consens sobre les principals causes i mobilitzar l'opinió de la ciutat i els mecanismes necessaris per exigir els canvis legislatius a l'Estat i a Catalunya, per revertir-les.

3. Es pot estudiar si a través d'ajudes o subvencions com, per exemple, de reforma de pisos o d'eficiència energètica, o de XX es pot premiar als propietaris que no apugin el preu del lloguer.

4. Es pot reunir a les API que treballen a Sant Cugat i demanar-los col·laboració amb un tema que és primordial pel manteniment de la cohesió social a la nostra ciutat.

5. Es pot acollir als serveis que fa l'Agència Catalana d'Habitatge o Habitat 3 per recuperar algun pis d'execucions hipotecàries o de propietaris amb bona voluntat.

6. Es pot dir a una família que provi sort buscant pis a Ripollet o al barri del Congrés de Barcelona.

Malgrat que la tinent d'alcalde digui que això no passa, el que està fent el nostre govern municipal són només les últimes dues opcions. Res d'avaluació pròpia, res de convocar als actors, res de prendre-s'ho amb l'excepcionalitat i emergència que caldria.

Sort que els queden només dos anys.

RAMON GUTIÉRREZ és regidor d'ICV-EUiA



  • Comparteix:


TAMBÉ ET POT INTERESSAR



OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.