El procés participatiu


  • Comparteix:

eduard.jener

Eduard Jener


Publicat: el 5/mar/16
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

El dimarts dia 1 de març es va constituir el Consell de Ciutat de l'actual legislatura passats nou mesos de les darreres eleccions municipals. Per moltes raons, principalment per la incertesa de la vida política i, en conseqüència, de l'administració pública del país, tots els consells sectorials que configuren la participació ciutadana de la nostra ciutat, s'han començat a posar en marxa més tard del que seria lògic i desitjable.

Probablement el Consell de Ciutat és l'orgue de participació més important i les seves funcions principals són debatre els plans d'actuació generals, canalitzar queixes i suggeriments, emetre informes, promoure estudis i fer propostes en matèria de desenvolupament econòmic, local, planificació estratègica de la ciutat i grans projectes urbans, però en aquesta ocasió també ha de crear el reglament per començar el primer procés participatiu en la història de Sant Cugat del Vallès perquè la ciutadania decideixi com invertir 4 milions d'euros del pressupost del mandat (2016-2019).

Aquesta xifra, inicialment 1 milió d'euros, aproximadament un 10% del pressupost d'aquest any, més un altre milió corresponent al 2018, permetrà que a partir de l'any vinent es puguin desenvolupar projectes grans de fins a 270.000 euros i petits de fins a 50.000 euros i, també, projectes d'infància i joventut, fins a 5.000 euros considerant els suggeriments dels consells corresponents.

Això que comença ara per primera vegada necessita tres condicions bàsiques per assolir la seva finalitat. Primera: màxima difusió amb una informació senzilla, però prou clara perquè qui ho vulgui faci arribar les seves propostes al consell. Segona: un debat en el sí d'aquest consell en profunditat donant prioritat al fet col·lectiu i amb equilibri per zones. Tercera: una imprescindible votació important, una participació massiva de la ciutadania, per atorgar als resultats la suficient representativitat i validesa.

Participar és prendre part en alguna cosa, però també és sentir que es forma part d'una comunitat on la teva opinió és escoltada i, aquesta actitud, escoltar i participar, pot generar uns efectes benèfics a la recerca d'inversions que facilitin, augmentin, ajudin a construir una col·lectivitat, una societat, una ciutat, en aquest cas, millor per a tots i cadascun dels seus habitants.

El procés que ara s'inicia té un calendari de diferents fases que portarà a la presentació pública i a les votacions populars l'octubre, i, després de l'escrutini corresponent, a programar les accions a partir del 2017 per convertir en realitat les decisions que prenguin els ciutadans. És una magnífica ocasió per exercitar un deure i un dret i, potser, avançar cap a un estil diferent d'administrar els diners públics. Des del Consell farem tot el que sigui necessari perquè aquesta possibilitat sigui real.

Eduard Jener és sots-president del Consell de Ciutat



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.