El repte de la sanitat

Lluís Mont

Lluís Mont


Publicat: el 2/feb/16
Opinió| Columnes

Els recursos que la nostra societat dedica a la sanitat són immensos i, tot i això, tothom en voldria més. És normal, la presència de noves tecnologies fa que les possibilitats de tractament de moltes malalties s'hagin incrementat de manera exponencial. La població ha envellit i a més hi ha un creixement poblacional generat per la immigració i, per tant, la demanda de recursos és molt gran. A la sanitat catalana se li reconeix una qualitat excepcional, sobretot si comparem amb els recursos aplicats, i tenint en compte les reformes que ha hagut d'aplicar per superar les rigideses del sistema de seguretat social heretat del franquisme.

Per què aquesta parrafada? Doncs perquè sembla que determinats partits polítics creuen que la gestió de la sanitat ha estat corrupte, ha volgut afavorir l'enriquiment d’empreses privades i ha desembocat en tots els mals que pateix el sistema. Tot i els casos de corrupció que segur que han existit i existiran, al meu entendre, la conselleria de Sanitat, amb totes les seves limitacions, ha aconseguit crear un model sanitari que aprofita de manera intel·ligent els recursos disponibles públics i privats, i ha fet meravelles per administrar creativament i amb solvència les estructures disponibles. Ho ha fet perquè han sabut crear sinergies i complicitats amb el sector.

Cal que el govern de la transició nacional transiti amb prudència pel relliscós camp de la sanitat. El govern no disposarà de més recursos, sinó de menys, i, per tant, tot el sector estarà sotmès a una pressió brutal. Des de fora, la CUP seguirà expandint el karma de que el govern privatitza i que cal exterminar la col·laboració amb el sector privat. Per altra banda, els partits espanyolistes dispararan artilleria pesada i encendran qualsevol focus de conflicte per debilitar el procés. Ja cal que ens calcem, perquè res serà fàcil, i serà important no disparar-se trets al peu. Ja hi ha prou gent que vol que la cosa no funcioni, no cal buscar-se nous enemics!

LLUÍS MONT és cardiòleg