35 cèntims


  • Comparteix:

joan.cabases

Joan Cabases


Publicat: el 6/gen/15
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Benvolguts usuaris dels Ferrocarrils Catalans, CiU i el PSC ens han fet un regal de Nadal que mai agrairem prou. A partir d'aquest 1 de gener, la T10 d'una zona val 9,95 euros, ni més ni menys que 35 cèntims menys que abans. Sí, sí, ho heu sentit bé. 35 cèntims d'euro per invertir en aquella segona necessitat que més us interessi.

Aquesta bona gent, sense voler-ho, ens ha generat un problema. Què farem ara amb aquest superàvit inesperat? Cada 28 targetes i mitja que ens comprem ens en donaran una de franc! Així, per la cara.

Deixant bromes a banda, la plana convergent, amb el conseller de Territori i Sostenibilitat Santi Vila al capdavant, s'ha omplert la boca aquests dies dient que a Barcelona i a Catalunya gaudim d'un dels transports públics més barats d'Europa. I amb segons quines dades en mà, potser sigui parcialment veritat. Però mirem-nos-ho bé.

Fixant-nos en el preu unitari de cada un dels deu viatges que formen la T10, a l'àrea metropolitana de Barcelona un trajecte ens costa al voltant d'un euro. Certament, és menys del que paguen a París o a Brussel·les, on un d'aquests trajectes ens suposaria una mica menys d'1,40 euros.

Però si contextualitzem una mica aquestes dades potser ho podrem discutir. Per mencionar un dels molts factors que conforma el nivell de vida d'una persona, a Catalunya tenim un salari mínim interprofessional de 752 euros al mes. La gent de París, en canvi, en té un de 1.445 euros, mentre que la de Brussel·les cobra 1.501 euros al mes com a mínim. No viuen en les mateixes condicions els treballadors d'aquí i els d'allà.

Sembla clar que des de CiU no tenen res de què presumir. Abans de vanagloriar-se de rebaixar la T10 aquest 3,4%, mèrit que en tot cas cal atribuir a la incansable lluita popular, més els hauria valgut callar i no treure el tema.

El ciutadà català ja no es creu res. Rep un missatge pretesament positiu però que en realitat ratlla la demagògia. I a més, plou sobre mullat, perquè encara recorda que a FCG hi ha hagut casos de corrupció: dos expresidents de la casa, Enric Roig i Antoni Herce, van malversar 2,7 milions d'euros. Un fet que no tindrà res a veure amb l'increment o amb la rebaixa dels preus, però que sí que augmenta la percepció d'engany i de frau. Valgui 10,30 o valgui 9,95 euros, així no hi ha qui pagui de gust per una T10.


JOAN CABASÉS és estudiant de Periodisme, membre de l'Esplai Sarau i militant d'Arran Sant Cugat



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.