Malenconia després de l'anunci d'abdicació


  • Comparteix:

eduard.jener

Eduard Jener


Publicat: el 7/jun/14
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

El Diccionari de la Llengua Catalana de l'Institut d'Estudis Catalans inclou dues accepcions de la paraula malenconia: 'Tristesa vaga, ombrívola i duradora', com substantiu femení, i 'Bilis negra', com un mot amb sentit obsolet. Ho he consultat aquesta matinada de divendres, quan fa cinc dies que el rei d'Espanya, cap visible d'una monarquia constitucional en la qual encara vivim els catalans, súbdits en conseqüència de Joan Carles I, ha declarat que abdicava de la seva funció de rei per passar aquesta feina a l'hereu de la corona el príncep d'Asturias, que si arriba a assolir aquesta fita (tot sembla que serà el dia 19 de juny) es convertirà el Felip VI.

L'anunci em genera aquesta tristesa vaga, ombrívola i duradora, sobretot quan comença a escoltar declaracions del president del govern d'Espanya, Mariano Rajoy, màxim dirigent del Partit Popular, i del cap de l'oposició, Alfredo Pérez Rubalcaba, secretari general del PSOE. L'acceptació d'aquesta abdicació, la redacció i votació d'una Llei de Successió i la cerimònia de proclamació del nou monarca dels espanyols és un fet que es consumarà amb el vot del 80% del Congrés dels Diputats de Madrid perquè ambdós partits s'han posat d'acord (ja ho estaven dies abans, és clar) i els altres partits que conformen el Parlament no tenen possibilitats d'impedir-ho, votin afirmativament, negativament o s'abstinguin com sembla que farà la coalició de CiU.

Tristesa vaga, quan contemplo que la plaça de la Vila de la meva ciutat congrega unes 700 persones que canten 'L'estaca' de Lluís Llach, amb aquella alegria, que és exactament el que jo cantava amb el mateix somriure a la cara en situacions de concentració de gents que cercavem la democràcia fa més de 40 anys. Ombrívol és el núvol que sento sobre el meu esperit quan penso en les traïcions d'aquells que el nou 'mesies' Pablo Iglesias qualifica de 'la casta'. Duradora sembla que serà la situació que amb molt de intel·ligència estratègica s'ha avançat en el temps. L'opositor fidel deixa la secretaria, els resultats de les eleccions europees perfilen una distribució d'escons que trenquen el bipartidisme tot poderós i no tenim temps, el rei vull dir, per esperar a la fita prevista de 40 anys de regnat per deixar-ho córrer. Ves a saber on estaran les majories per manipular la democràcia i per fer el de sempre a favor dels de sempre perquè es fotin els de sempre.

La mateixa setmana he après que si robo diners, cas de la direcció de la Caixa del Penedès o del conseller Blasco de València, i m'enganxen, només es tracta de fer el possible per retardar el judici i, si el perdo, pagar primer una fiança, tornar desprès els diners i no aniré a la presó. I si no m'enganxen? Doncs collonut! També faré el màxim esforç perquè els meus néts s'agafin seriosament això de ser futbolistes. Uns 20 nanos llestos se'n van al Brasil i, en tres setmanes, si guanyen el campionat del món, els hi pagaran 720.000 euros a cadascun, també als que no hagin jugat ni un partit. Ho han d'entendre, els meus néts vull dir, aquesta xifra és la que guanyaria un paio normal que cobres 30.000 euros anuals si tingués la sort de treballar 24 anys seguits.

Ara que hi penso potser això és demagògia, no? Mira em sembla que la bilis negra no és un mot obsolet. Sento un gust de bilis fastigosament negra a la boca i no aconsegueixo que cantant 'L'estaca' desaparegui. Deu ser l'edat...

EDUARD JENER és crític cultural



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.