Quan l'ensenyament mira més enllà dels estudis i pensa en la comunitat


  • Comparteix:

olga.oliver

Olga Oliver

Professora de l'Institut FP Sant Cugat, equip de millora de cohesió


Publicat: el 10/gen/24
Els experts |
PDF

Els projectes i activitats que s'organitzen en un Institut de Secundària es fan pensant no només en els alumnes, sinó també amb la comunitat que ens envolta, en la societat, amb la que compartim coneixement, de la que aprenem i trobem el sentit que ens acosta a preparar a les persones en competències, però també en valors, en una actitud responsable amb el nostre entorn.

Són molts els projectes que es dissenyen i s'organitzen amb aquesta finalitat. Obrim les portes del nostre centre amb l'objectiu de crear sinergies i aprendre de les empreses i la societat. Mitjançant projectes formatius, ecològics i sostenibles i alhora solidaris, volem que els nostres alumnes adaptin els seus objectius a les necessitats de la comunitat de la qual formem part.

Una mostra va ser la primera Fira de Nadal i mercat solidari. Les portes de l'institut es van obrir tota una tarda a la comunitat àmplia de l'Institut. Vàrem convidar la ciutadania a gaudir de l'activitat en la qual varen col·laborar a més dels docents i els alumnes, l'Ajuntament de Sant Cugat, l'EMD de Valldoreix i associacions solidàries que ens poden ensenyar moltes coses.

Gràcies a la tasca duta a terme en equip entre professorat i alumnat, es va decorar tot l'institut amb motius nadalencs, es va organitzar tallers infantils i un mercat solidari gràcies a la donació de la nostra comunitat educativa i vàrem aconseguir un espai viu en el qual tothom es va sentir com a casa. Va ser una gran experiència per tots els que vàrem participar i convidem a reunir-vos en futures edicions.

Però a l'Institut no es deixen de fer coses pensant en com establir i mantenir línies de col·laboració amb les empreses, així com amb altres instituts. En l'entorn de l'FP formem part d'una xarxa com Impuls FP, FP emprèn, on l'eix central és fomentar l'emprenedoria, on s'estableixen col·laboracions entre professors, instituts d'arreu de Catalunya, empreses i alumnes. El nostre alumnat participa en projectes externs i interns, on cada grup d'alumnes inscrit haurà de desenvolupar una sèrie de competències relacionades amb les seves formacions i habilitats. Aquestes experiències, encara que competitives, alhora són enriquidores i ens fan conèixer la forma de treballar d'altres estudiants, convertint-se en grans festes de formació.

El nostre centre ja té consolidats dos esdeveniments interns, el Talent Day i les Jornades Tècniques. S'organitzen des de fa tres anys i els resultats són positius des de la primera edició. El Talent és una formació d'emprenedoria transcurricular, en el que participen tots els cicles, i finalitza en un concurs on s'avaluen les diferents habilitats adquirides.

Les jornades tècniques hi participen professionals i empreses dels diversos camps en els quals l'Institut té estudis. La formació del nostre centre és molt àmplia: el màrqueting i la publicitat, les activitats comercials, la gestió i l'administració, les telecomunicacions, l'educació infantil, l'atenció a persones amb situacions de dependència i la promoció d'igualtat i gènere, estudis de cures auxiliars d'infermeria, PFI i l'IFE. És de destacar, en un Institut que ha crescut molt en els darrers dos anys, i tots els projectes fomenten la participació transversal dels diversos cicles formatius, i es procura anar més enllà de l'aprenentatge, fent coses que tinguin sentit, que expressin els valors que compartim amb els alumnes i dels que volem també aprendre i evolucionar, fent lligams entre el cor i la ment.

Les Jornades Tècniques i el Talent Day es fan el mes de febrer de cada any, i són una mostra del dinamisme dels projectes, de l'intercanvi de coneixements i experiències i de la vitalitat de tots els estudiants per estar al dia de les necessitats de les empreses i projectes de tota mena, on han de mostrar les seves habilitats i competències.

Com a professors de secundària, en estudis que tenen una finalitat professional, no podem oblidar que també ensenyem i compartim valors, i és molt important obrir-nos a la societat, i que aquesta ens reconegui com a professionals. Des de fa dos anys vam iniciar projectes de formació de persones que estan en situació de desocupació, i que es preparen per reciclar-se i començar un nou futur professional, es tracta dels Certificats Professionals en diversos àmbits: instal·lacions de telecomunicacions, cuina, cura de persones en situació de dependència, venda i atenció al client, consumidors i usuaris. Es fa amb col·laboració amb el Servei d'Ocupació de Catalunya, en els que l'Institut participa activament, ja que un dels nostres valors és la formació i la preparació professional com a palanca de canvi, amb l'impuls que ens dona compartir coneixement i eines que ens facin una societat més preparada i competitiva professionalment.

He de dir com a formadora d'aquestes persones també, és un plaer acollir-los al nostre centre i dir que donen riquesa amb la seva experiència.

Pensem que tot això és possible quan els professors de l'institut i l'equip directiu estem cohesionats, i aquest sentit de pertinença es comparteix amb alumnes de totes les edats, de tots els nivells, amb un objectiu comú: preparar-nos i ser bons professionals. La societat ho ha de conèixer i valorar, i per això hem d'esforçar-nos cada dia a estar prop de les empreses, col·laborant amb la formació DUAL i amb projectes que ajudin a la societat, pensant en què cada col·laboració i cada projecte és una oportunitat per aprendre i compartir. Com més comunicats estem, estarem més a prop de conèixer les necessitats de les empreses i organitzacions que ens envolten, i aquestes podran gaudir del que pot oferir la nostra comunitat educativa. Aquesta és la nostra aposta per una formació de qualitat, i la preparació d'uns professionals que ajudin a millorar les competències transversals que fan falta en qualsevol moment.

Els projectes amb els quals hem participat aquests anys són la Marató de TV3, l'associació pels nens malalts de càncer, el Cau amic de Valldoreix, Gilgal de Sant Cugat, ASAV de Rubí i molts altres projectes solidaris que ha estat satisfactori per totes les parts, que ens permeten mantenir obertes les nostres portes, fer visites i compartir experiències immersives amb les necessitats de la societat. Des de l'institut volem agrair els valors que ens ensenyen i la seva implicació amb el nostre centre. Finalment, la comunitat docent vol agrair al nostre alumnat el seu esforç i compromís de millora, sense ells res seria possible.

OLGA OLIVER és professora de l'Institut FP Sant Cugat, equip de millora de cohesió



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.