Cuinant a mig gas


  • Comparteix:

neus.badia

Neus Badia

Professora de l'institut FP Sant Cugat


Publicat: el 19/abr/23
Els experts |
PDF

Fa quatre anys vaig aterrar a l'Institut FP Sant Cugat, amb la il·lusió d'engegar un nou projecte, amb nous companys i un nou espai, per construir de zero una escola d'hoteleria i turisme amb el seu restaurant pedagògic. A vegades oblidem que menjar és clau per a la nostra supervivència i que, el menjar, possiblement, ens genera un dels plaers més grans. I aquí és on va començar la nostra aventura.

Ja se sap, els inicis no són fàcils. Hi havia una cuina petita i vella, només teníem cinc fogons per 25 alumnes que cuinaven, i on cada dia es preparava la cafeteria de l'institut. Una cuina on també es preparava, dos cops per setmana, un menú degustació elaborat pels alumnes per oferir als clients que vinguessin. La motivació de l'alumnat era: quanta gent vindrà? Com podem emplatar el menjar perquè sigui més atractiu? Quins plats podem fer perquè agradi als clients i tornin? Hi haurà prou menjar?

Però, i què és la motivació? En paraules de Jean Piaget, la motivació és la voluntat d'aprendre, entesa com un interès de l'ésser per absorbir tot el que està en el seu entorn. És a dir, la motivació està lligada amb l'entorn perquè dona lloc a un major entusiasme als nostres estudiants. No només millora la seva percepció, sinó també la seva actitud, creant compromís i reforçant els llaços assertius i d'empatia.

Un alumnat motivat rendeix mil vegades més i millor, que un de desmotivat. Però, no hi ha receptes infal·libles. Cal que cadascú trobi la millor manera d'arribar-hi, amb una actitud adequada i esforç. Només d'aquesta manera podran abordar els reptes que se'ls presenten i encarar-los amb responsabilitat.

Gràcies als recursos facilitats, actualment gaudim d'un nou restaurant, dinàmic, estètic i amb prestacions, on des del mes de febrer és un espai on el nostre alumnat pot dur a terme el 'role playing' per demostrar la seva professionalitat i afrontar els diferents reptes que van sorgint i que vosaltres en sigueu els protagonistes. També disposem d'una cuina nova, moderna i amb totes les prestacions necessàries. Això sí, de moment inoperativa. Esperem ben aviat donar-li tot el gas que mereix. I esperem, també, que comencin les obres que falten per tenir una escola de 10.

I és que si l'alumnat està motivat i a més te l'espai, coneixement i experiència, els resultats es poden definir amb una sola paraula: immillorables.

NEUS BADIA és professora de l'institut FP Sant Cugat



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.