Família i educació, a l'estiu


  • Comparteix:

josep.manuel.prats

Josep Manuel Prats

President de FAPEL (Federació d'Associacions de Pares i Mares d'Escoles Lliures de Catalunya)


Publicat: el 13/jul/22
Els experts |
PDF

L'estiu comença el 21 de juny. Fet i fet, el mateix que els infants i adolescents deixen l'escola, física i mentalment.

N'hi haurà que ja pensin en el curs següent, d'altres en no fer res i perdre de vista els mestres i l'escola, d'altres que prioritzin gaudir d'unes colònies, alguns (poquets) a llegir aquells llibres que no han pogut llegir durant el curs. I els pares? naturalment, els pares patim què farem amb aquests 74-76 dies de vacances oficials.

El final de curs acaba, des de fa uns anys, de manera precipitada: trimestrals, finals, recuperacions... i molts marxen a casa amb una recepta de què és el que els convé fer a l'estiu, però amb el pensament que no ho volen fer: "l'estiu és per gaudir, no per fer deures". Potser és aquest nom el que falla; sovint, el nom fa la cosa.

Però, i les famílies, els pares i les mares? N'hi ha que ja fa dos mesos que preparen l'estiu dels seus fills. Perquè la pregunta sempre és: què fem amb ells, mentre treballem? És una pregunta inevitable que potser l'hauríem de formular així: què és el millor per al seu procés educatiu?

És un eslògan molt romàntic dir que les vacances en família són un temps per gaudir de la família i dels amics, però sovint els pares estem més preocupats per ocupar el seu temps mentre treballem que d'omplir les seves vides amb el què més els convé. I probablement el més enriquidor que tingui un infant és gaudir de temps amb el pare i la mare.

La immediatesa de la revetlla de Sant Joan, la Festa Major, les colònies al juliol... Sembla que els pares ja tenim el pla organitzat per tenir "entretinguts" els infants i adolescents, i sembla que respirem. Però el panorama no és senzill: Els pares i mares, amb sort, tenim dues o tres setmanes de vacances durant l'estiu, i els forats s'han d'omplir. I les activitats s'han de pagar. Un altre dia parlarem del cost d'educar, i de les oportunitats perdudes per a molts infants que no en poden gaudir.

Però a banda dels maldecaps dels pares, el maldecap dels infants i adolescents és aquella recepta amb la que surten de l'escola: els deures d'estiu.Tuiteja Gregorio Luri: "Me preguntan los periodistas, cansinos, por los deberes de verano y les respondo con las palabras de Daniel Willingham: Todos los días, seas niño o adulto, deberías hacer algo por tu mente, algo por tu cuerpo y algo por tu familia".

M'apunto a la recepta de Willingham que Luri ens recorda, i especialment a llegir (millor si poden ser llibres de paper) per gaudir, per descansar, per compartir, per créixer. No ha de ser una obligació escolar sinó l'oportunitat de conèixer i viure altres vides per fer millor la pròpia; i per fer alguna cosa per la seva ment, per seu cos i per la família. Potser els pares i mares hem d'afrontar l'estiu amb aquesta perspectiva abans d'ocupar-los. I ho hem de fer per als nostres fills i, naturalment, per a nosaltres.

JOSEP MANUEL PRATS és president de FAPEL (Federació d'Associacions de Pares i Mares d'Escoles Lliures de Catalunya)



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.