La desconcertant política dels concerts


  • Comparteix:

carme.roca

Carme Roca

Tresorera de la Coordinadora d'Afes de Sant Cugat


Publicat: el 7/abr/22
Els experts |
PDF

Al 2011, el nombre d'infants per escolaritzar a P3 al municipi era inferior al d'anys enrere i per tal d'ajustar l'oferta es va procedir, com és habitual arreu de Catalunya, a tancar una línia pública, una línia de l'escola la Floresta.

Les repercussions d'aquests tancament són moltes i variades, algunes amb efecte immediat i dins de la comunitat educativa, com la pèrdua de la TEI i altres recursos que es perden al reduir un grup i que no es redueixen al mateix ritme que l'alumnat.

Altres efectes els vam començar a patir tot el municipi un o dos cursos després quan vam començar a "cultivar" bolets per gairebé totes les escoles de Sant Cugat, en algunes fins i tot van arribar a conviure dos bolets.

El creixement de la ciutat i la tendència a sol·licitar plaça pública que durant els últims anys ha anat creixent fa que cada vegada més sigui més complicat garantir una plaça que no sigui concertada.

Al municipi tenim molts centres concertats i la gran majoria no omplen les línies per a les que tenen concert, però això no fa que les perdin, cada any tornen a ofertar-les totes. Al tenir dèficit de places públiques s'acaben oferint concertades a qui queda fora de les públiques sol·licitades, i així i tot moltes encara no aconsegueixen omplir, i es segueixen mantenint. A la pública és força impensable que una escola recuperi una línia perduda.

A tot això cal afegir que la reducció de ràtio, que s'ha aplicat en aquesta preinscripció, afecta tan sols als centres públics, els concertats mantenen les 25 places de sortida per línia. Aquest fet descompensa encara més l'oferta, a Sant Cugat, baixant la ràtio de 25 a 22 s'han perdut un total de 69 places, és a dir, com si s'haguessin tancat de cop tres línies.

Amb el canvi de zonificació moltes van alertar que es limitava el que consideren com a dret a triar escola i, veient la situació i el poc atractiu que tenen la majoria de concertades del municipi, el dret i la llibertat la mantenen intacta perquè si alguna cosa sobra al municipi són places concertades.

Ara potser que els expliquin a les famílies de la Floresta i les Planes que no entrin a l'única línia d'escola pública que tenen al barri i que hagin de fer filigranes cada dia encadenant diferents mitjans de transport públic i fent una hora de camí per anar i una altra per tornar quins són els seus drets i les seves llibertats.

Cal revisar urgentment l'oferta de la concertada al municipi, no podem mantenir centres que estarien destinats a tancar amb alumnes que havent sol·licitat plaça pública són derivats a la concertada per manca de places públiques. La por a quedar-se fora, la perversitat del sistema d'assignació de places i les dificultats tècniques d'encabir tot l'alumnat a l'escola pública fa que moltes, sense voler-ho, acabin a centres concertats.

CARME ROCA és tresorera de la Coordinadora d'Afes de Sant Cugat



  • Comparteix:


TAMBÉ ET POT INTERESSAR

Contra la segregació

Josep Manuel Prats

Infantesa perduda

Josep Manuel Prats

Ara, la família

Josep Manuel Prats

Anem fent camins

Carola Alegre

Tenim experts

Josep Manuel Prats

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.