Resulta que ara el contracte amb els centres privats ja no cal que respongui a les necessitats d'escolarització, ara, quan en un municipi hi ha excés d'oferta, el Departament d'Educació tanca línies de centres públics! (Bé, en realitat no és ara, sinó que l'administració fa anys que segueix aquesta estratègia).
I com afecta això a l'oferta de Sant Cugat? Doncs prepareu-vos, perquè les dades no enganyen i posen negre sobre blanc que els diners públics estan servint per sostenir empreses i institucions privades que, d'altra manera, potser haurien de tancar la parada.
Aquest any, a més del canvi de zonificació del que ja hem parlat en algun article anterior, les escoles públiques de Sant Cugat (igual que les de tota Catalunya) abaixen la seva ràtio de P3, en lloc de 25, oferiran 22 places per grup. Sens dubte, pel que fa a la qualitat de l'atenció a l'aula, és una bona notícia i també ho és en termes de lluita contra la segregació escolar. Però, oh, sorpresa, la majoria d'escoles concertades seguiran oferint 25 places per grup, perquè ja se sap, això de la qualitat educativa i la lluita contra la segregació està bé, però 'business is business' i no es pot renunciar a cap quota!
Per tant, ens trobem que aquest any, si agafem com a referència la demanda del curs passat, hi ha 3 zones escolars que NO TINDRAN PROU PLACES PÚBLIQUES per escolaritzar tots els infants que demanin pública, les zones 1 i 5 poden tenir un dèficit de 4 places, però a la zona 2 (Joan Maragall i Pi d'en Xandri) el dèficit arriba a 26 places, més d'un grup sencer!
I mentrestant, quina és la situació amb l'oferta dels centres concertats? Doncs sempre partint de les dades de l'any passat, en el global de Sant Cugat podem tenir una sobreoferta de 105 places concertades, és a dir, ens sobren gairebé 6 grups, 6 GRUPS de P3!!!, tots ells de centres religiosos.
Potser ja n'hi ha prou d'alimentar aquest negoci. Ja és hora que la Generalitat deixi de finançar amb els diners de l'educació de les nostres filles i fills organitzacions privades que fan negoci amb l'educació i no garanteixen la inclusió ni la igualtat d'oportunitats.
Volem un sistema educatiu 100% públic, de qualitat, inclusiu, ecosostenible i feminista.
XÈNIA AMORÓS és presidenta de la Coordinadora d'Afes de Sant Cugat
OPINA
Identifica't per comentar aquesta notícia.
Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.
Avís important
Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims
Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors
No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal
Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.