És l'escola pública gratuïta?

"Que sigui l'administració la que garanteixi una educació pública, universal i gratuïta de qualitat i de veritat"


  • Comparteix:

carola.alegre

Carola Alegre

Secretària de la Coordinadora d'Afes de Sant Cugat


Publicat: el 21/jun/21
Els experts |
PDF

Les retallades que va patir l'educació amb l'excusa de la crisi de 2008 van obligar els centres de primària i secundària a pidolar entre les famílies per poder mantenir el mateix nivell de despesa de material que tenien fins aleshores. L'escola pública hauria de ser gratuïta, però lluny d'això, les aportacions de les famílies, ja sigui en forma de 'quotes de material', o aportacions fetes per les AFES, poden arribar a suposar un 70% del pressupost de funcionament del centre, és a dir, totes aquelles despeses de l'escola tret dels sous, el manteniment de les instal·lacions i els subministraments.

A Sant Cugat la quota mitjana per infant supera els 150 euros a primària i als instituts, fins ara, ha superat els 600 euros. Moltes famílies ignorem que aquesta aportació és voluntària i que només hem d'assumir el material didàctic d'ús personal, és a dir, llibres i llicències digitals.

Les famílies creiem que fem bé en fer aquestes aportacions, si el sistema no hi arriba, nosaltres col·laborem per garantir una bona educació dels nostres fills i filles, però a la llarga estem substituint una obligació del departament d'Educació que no fa més que minvar la seva responsabilitat, perquè sap que les famílies ho compensarem.

La realitat és que el copagament o la manca d'inversió per part de l'administració, accentua la gran desigualtat entre centres educatius segons les característiques socioeconòmiques de les seves famílies i, com sempre, hi surten perdent les escoles dels barris més vulnerables, on l'aportació de les famílies és més baixa.

Aquesta desigualtat s'accentua encara més amb l'existència de les escoles privades concertades, que tot i ser finançades amb recursos públics, imposen a les famílies unes quotes de dubtosa legalitat que exclouen l'alumnat més humil i responen a prioritats individuals i no socials, però aquest és un altre debat sobre les injustícies en l'educació pública.

Tornem al copagament, què passaria si de cop les famílies deixéssim de fer aquestes aportacions voluntàries?

Des de la Coordinadora d'Afes no volem fer una crida a l'objecció de pagament de les quotes, però sí que volem que les famílies estiguin informades dels seus drets i puguin triar si volen o no contribuir-hi, per això us convidem a llegir l'estudi de l'aFFaC: La contribució econòmica de les famílies al sistema educatiu públic català.

I que sigui l'administració la que garanteixi d'una vegada, una educació pública, universal i gratuïta de qualitat i de veritat.

CAROLA ALEGRE AUBETS és Secretària de la Coordinadora d'Afes de Sant Cugat



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.