Què està passant? 10 anys més tard, hem hagut de sumar l'impacte d'una pandèmia mundial per la Covid-19 amb unes conseqüències físiques, emocionals i socials que encara no podem avaluar. Però sí podem copsar l'estat d'ànim dels joves que es lleven cada dia i assisteixen a les aules amb una barreja de sentiments d'alegria i eufòria que els propicia l'edat i l'afartament i el desengany que els aporta el context.
Sociològicament, s'ha trobat en el desencís dels joves els motius de la precarietat laboral, l'atur, les poques oportunitats, el no poder emancipar-se, la insatisfacció personal, la inseguretat o la pèrdua del sentit de la seva vida. Déu-n'hi-do, quina motxilla!
I les dades no són encoratjadores i no ajuden a alleugerir aquestes motxilles. Segons l'EPA el 25,3% del joves estan a l'atur, l'edat mitjana d'emancipació a Catalunya és de 29,5 anys, els contractes són temporals i amb salaris especialment baixos.
I què ens queda? A l'aula hem optat per tenir cura de nosaltres (alumnat i docents), de parlar de com ens trobem, de sentir, de compartir,... Estem donant espai a treballar les emocions i les habilitats socials per a gestionar-les. Estem aprenent que les situacions són passatgeres, l'adolescència i la joventut també, i que hem d'estar preparades emocionalment i socialment per combatre les dificultats que el context ens posa.
SÒNIA DÍAZ CASADO és Sociòloga, Coordinadora i docent de CFGS Integració Social i CGM Atenció a Persones en Dependència i Formadora de l'entitat santcugatenca Edbuilding
OPINA
Identifica't per comentar aquesta notícia.
Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.
Avís important
Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims
Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors
No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal
Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.