La suspensió de la presencialitat a les Escoles de música

"L'educació és un dret fonamental per a tots els infants i joves i les escoles de música contribueixen dia a dia a aquesta important missió"


  • Comparteix:

roger.roca

Roger Roca


Publicat: el 25/gen/21
Els experts |
PDF

Les escoles de música del tot el territori català tenen en aquest moments suspesa l'activitat presencial arran de l'última resolució de la Generalitat. Tot i ser uns estudis de règim especial (no reglats) regulats per un decret emès pel departament d’Ensenyament (1993) dins de l'àmbit educatiu, els nostres representant polítics han cregut oportú contemplar-los, en aquests moments d'alta complexitat, com a una activitat extraescolar.

Sent conscients i corresponsables amb la situació d'emergència global que estem vivint, les escoles de música estem posant tota la voluntat al servei dels alumnes i les seves famílies per minimitzar col·lectivament els efectes d'aquesta suspensió. Per aquest motiu, els centres musicals ens hem vist empesos a desenvolupar un mode virtual integral i exprés per intentar mantenir encesa la flama d'un projecte educatiu artístic de llarga durada a través d'unes sessions gens contrastades a nivell pedagògic on caldrà prendre perspectiva per poder separar el gra de la palla i extreure les virtuts d'un format que apunta, per la seva naturalesa, a ser complementari i gens troncal. 

L'aprenentatge actiu de la música té la necessitat de viure el so en directe en un espai i temps compartit, promoure una relació de confiança i fomentar un vincle creatiu entre l’alumne i el professorat. La classe presencial, ja sigui individual o col·lectiva, esdevé una comunitat d'aprenentatge on el contacte és ple i on emergeixen tot tipus de subtilitats que permet tractar amb precisió la producció del so i l'expressió. 

Tenint en compte l'experiència acumulada durant l'àmplia trajectòria que tenen les escoles de música, es pot afirmar que el procés d'aprenentatge d'un instrument requereix de foc lent en molts sentits. Ara no és l'hora de confondre la utilització d'un format d'emergència amb l'apologia a favor dels tutorials per aprendre a tocar un instrument en dos dies o com les grans estrelles mediàtiques fan de les classes magistrals virtuals. L'educació és un dret fonamental per a tots els infants i joves i les escoles de música contribueixen dia a dia a aquesta important missió.

ROGER ROCA és director de l'Escola de Música Municipal Victòria dels Àngels i Conservatori de Sant Cugat



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.